Gemeente Alkmaar


BESLUITENLIJST
van de vergadering van burgemeester en wethouders van 1 oktober 2009 na de vergadering van de raad om 23.10 uur

Aanwezig:
P.M. Bruinooge, voorzitter
J.C. Meijer
drs. S.H. Binnendijk
W.A.J. van Veen
drs. N.M.C. Alsemgeest
mevr. ir. A. van Dam
drs. J.C.M. Cox, gemeentesecretaris.


1. Besluiten

09.13656 Startnotitie Afvalbeleidsplan Alkmaar Binnendijk
Probleemstelling:
In 2007 is door de gemeente Alkmaar een nieuw afvalplan (op weg naar 2010) opgesteld. Hierin is een flink aantal maatregelen gepresenteerd die moeten leiden tot een nog betere afvalscheiding, een lagere arbeidsbelasting voor de medewerkers en een fraaier stadsbeeld. Inmiddels is het plan bijna 3 jaar oud en is er actie genomen op de meeste maatregelen. Maar hebben de maatregelen ook tot het gewenste effect geleid? Gemeente Alkmaar wil het huidige afvalplan evalueren en een nieuw beleidsplan opstellen voor de periode 2010-2014 (5 jarenplan). Alvorens wordt gestart met de evaluatie van het oude beleid en het ontwikkelen van nieuw beleid is het aanbevelingswaardig een startnotitie op te stellen. De startnotitie dient als `spoorboekje' voor de totstandkoming van het afvalplan en heeft als doel de verwachtingen te aanzien van de werkwijze en de beoogde resultaten naar de verschillende betrokken partijen af te stemmen. Voorgesteld wordt om op interactieve wijze ­in samenspraak met de politiek en belanghebbende- een nieuw afvalbeleidsplan op te stellen. Voor het opstellen van een nieuw afvalplan is een bedrag benodigd van 22.000,- dit wordt ten laste gebracht van het product 41.01, afvalinzameling en verwerking.

Besluit:

1. Kennis te nemen van de startnotitie.

2. In te stemmen met de aanpak zoals in de startnotitie is opgesteld, inclusief een uitspraak met betrekking tot de participatie.

3. Voor het opstellen van een nieuw afvalplan een bedrag beschikbaar te stellen van 22.000,- welk bedrag binnen het product 41.01 afvalinzameling en verwerking kan worden opgevangen.


1

09.15204 "Instemmen met intentieovereenkomst project 'Bolwerk'" Alsemgeest
Probleemstelling:
Gezien de lange geschiedenis van het project "Bolwerk" en de voortgang die nu in het project zit is het noodzakelijk dat op korte termijn hiervoor belangrijke stappen worden genomen.
De betrokken partijen bij het project hebben nu de intentie voor 31 december 2009 te starten met het project "Bolwerk". Hiervoor is er een intentieovereenkomst opgesteld, die ook door de gemeente Alkmaar getekend moet worden. De intentie-overeenkomst is in de bijlage toegevoegd. Essentie voor de gemeente Alkmaar is het borgen van de geldlening voor de bouw van het project. Daarnaast voor de 4 maanden voor oplevering van het project op dat moment nog niet verkochte woningen die door het Bolwerkfonds BV verhuurd zullen worden, het verstrekken van een geldlening voor 30% van het op dat tijdstip resterende bedrag van de door Goed Wonen aan Bolwerkfonds verstrekte geldlening (met uitgestelde aflossing en rentebetaling) en het borgen van de resterende 70 %. .

Besluit:

1. In te stemmen met maximale concerngarantie van 200.000 per commerciële partij;

2. Onder voorbehoud dat voor 31 december 2009 wordt gestart met de bouw van het project en ons college instemt met de definitieve financieringsovereenkomsten, in te stemmen met de intentieovereenkomst ((versie 1/10/2009) voor het Bolwerk, waarin is overeengekomen: a. een premie, te bekostigen uit de VROM versnellingsbijdrage tbv het project Bolwerk, van 350.000,- te doen toekomen aan de corporatie Goed Wonen;
b. het borgen van een geldlening aan Goed Wonen voor een bedrag van maximaal 15.053.000,- plus BTW (is de volledige hoofdsom van het project) voor de duur vanaf start bouw tot 4 maanden voor de oplevering van het project;
c. het borgen van een geldlening aan Goed Wonen voor een bedrag van maximaal 70% van voormelde hoofdsom (of het restant daarvan) zijnde maximaal 10.537.100,- plus BTW vanaf 4 maanden voor de oplevering van het project, met een maximale duur van 20 jaar; d. het verstrekken van een geldlening onder eerste hypothecair verband van maximaal 4.515.900 plus BTW met uitgestelde aflossing en rentebetaling aan Bolwerkfonds BV vanaf 4 maanden voor de oplevering van het project met een maximale duur van 20 jaar (de hoogte van de borgstelling en het bedrag van de geldlening is afhankelijk van het aantal niet-verkochte eenheden van het project t.t.v. vier maanden voor de oplevering).

3. Het risico te aanvaarden dat de gemeente als borg wordt aangesproken en dat de door de gemeente verstrekte geldlening en de daarover verschuldigde rente niet (of niet geheel) wordt terugbetaald.

4. Een bijdrage te leveren aan de Stichting Verkoopgarantie, ten behoeve van het project Bolwerk, van 59x 500,- (29.500,-) te bekostigen uit de VROM versnellingsbijdrage.

2

Burgemeester:
5. De wethouder Wonen, de heer drs. N.M.C. Alsemgeest, te machtigen de intentieovereenkomst namens de gemeente Alkmaar te ondertekenen.

Vastgesteld,

voorzitter,

secretaris,


3

---- --