Gemeente Den Haag

7 oktober 2009

Den Haag investeert 11,5 miljoen in aanpak recessie

Het college van B&W van Den Haag investeert 11,5 miljoen euro in aanvullende recessiemaatregelen, waarvan nog dit jaar met de uitvoering wordt begonnen. Dit blijkt uit het Concernbericht 2009 dat wethouder Marieke Bolle (Cultuur en Financiën) vandaag aan de gemeenteraad heeft gestuurd. Wethouder Bolle : 'Het gaat om duurzame maatregelen die de lokale werkgelegenheid stimuleren en zichtbaar zijn in de stad.'

Met dit voorstel komt het college tegemoet aan het verzoek van een aantal fracties tijdens de Algemene Beschouwingen om met een extra pakket aan recessiemaatregelen te komen. Zo wordt er 825.000 euro vrijgemaakt voor het creëren van 135 extra leerwerkplekken binnen de gemeente. Culturele- en welzijnsinstellingen krijgen 300.000 euro om de toegankelijkheid van de gebouwen voor gehandicapten te verbeteren. Er wordt 400.000 euro geïnvesteerd in het op orde brengen van de bewegwijzering in de stad. In atelierruimten wordt 800.000 euro geïnvesteerd. De acht stadsdelen krijgen ieder 200.000 euro om, in samenspraak met de bewoners, kleine aanpassingen te realiseren in de openbare ruimte. Voor Laak Noord wordt aanvullend 200.000 euro vrijgemaakt, zodat het programma 'Laak Scoort' verder kan worden ontwikkeld. Laak Noord is niet een van de vier Haagse krachtwijken, maar kampt wel met soortgelijke problematiek, vandaar deze extra investering.
Het college stelt verder voor 2,2 miljoen euro te investeren in de huisvesting van tijdelijke arbeidsmigranten op de Binckhorst om zo de druk op reguliere huisvesting te verminderen. 1 miljoen euro komt beschikbaar voor de naamsverandering van Rotterdam Airport in The Hague-Rotterdam Airport.

Het college wil een Olympisch Fonds instellen. Hiervoor wordt 4 miljoen euro beschikbaar gesteld. Met het fonds wil het college topsportevenementen aan Den Haag binden. Dit past in de ambitie om bijvoorbeeld het WK Hockey 2014, WK zeilen 2015 en de Volvo Ocean Race naar Den Haag te halen.

De middelen voor deze maatregelen komen uit een vrijval van reserves en meevallers bij enkele investeringen van in totaal 15,5 miljoen euro. Het concernresultaat bedraagt bovendien 4,8 miljoen euro.

In februari 2009 besloot het college al 96 miljoen euro extra te investeren in de stad vanwege de recessie. Ruim de helft van dit geld is al uitgegeven aan het stimuleren van woningbouwprojecten, het creëren van stageplekken voor jongeren en de uitbreiding van voorzieningen voor mensen die als gevolg van de recessie in de problemen komen.

Noot voor de redactie (