CPNB


Persbericht 7-10-2009
Sieb Posthuma ontvangt Gouden Penseel
Tentoonstelling Penselen in Rijksmuseum geopend

Sieb Posthuma heeft voor het boek Boven in een groene linde zat een moddervette haan vandaag het Gouden Penseel 2009 ontvangen, de prijs voor het mooist geïllustreerde kinderboek van het afgelopen jaar. Daarna is de tentoonstelling Penselen geopend in het Rijksmuseum. De originele tekeningen uit de bekroonde boeken zijn hier tot en met 7 december te zien. De aanwezige kinderen volgden de eerste workshop Kunst & snoep die speciaal werd ontwikkeld bij deze tentoonstelling. De Penselen worden door de Stichting CPNB toegekend op voordracht van een onafhankelijke jury, dit jaar onder voorzitterschap van Wim Pijbes, hoofddirecteur Rijksmuseum Amsterdam.

De jury schrijft in het juryrapport: `Letterlijk betekent illustratie een verluchting van de tekst, een aanvulling, een uitleg. Dit medium heeft zich ontwikkeld van versierde beginkapitalen in Middeleeuwse boeken via `platen' in wetenschappelijke uitgaven in de zeventiende en achttiende eeuw tot kinderboekenillustraties in de negentiende en twintigste eeuw. De ontwikkeling van reproductietechnieken was steeds van grote invloed en met die technische ontwikkeling veranderde ook de betekenis van de illustratie. Er kan tegenwoordig worden geschilderd en getekend met de muis. Ook fotografie is een geaccepteerd illustratief medium geworden. Tot slot worden niet alleen het oog, maar ook het oor en de tastzin aangesproken, dankzij de nieuwe media en technieken.'

Kinderactiviteiten
Rondom de tentoonstelling Penselen organiseert het Rijksmuseum diverse kinderactiviteiten. De Kinderboekenweek gaat over eten en snoepen in kinderboeken. Maar wat at men in de 17de eeuw? Die vraag prikkelde Jan Paul Schutten, auteur van het Kinderboekenweekgeschenk 2009. Hij ging op zoek en maakte speciaal voor de jonge bezoekers van het Rijksmuseum een audiotour over de eet- en drinkgewoontes van de rijke én de doorsnee 17de-eeuwer. In de workshop Kunst & snoep gaan kinderen, na een interactieve rondleiding, zelf aan de slag.

De Penselen (en Griffels) zijn de prijzen van de Kinderboekenweek. De Kinderboekenweek 2009 is van woensdag 7 t/m zaterdag 17 oktober en heeft als motto Aan tafel! - eten en snoepen in kinderboeken. Auteur van het Kinderboekenweekgeschenk is Jan Paul Schutten. Het Prentenboek is van Ted van Lieshout en Gouden Penseelwinnaar 2009 Sieb Posthuma.