Be Fair & Sustainable Award

08/10/2009 16:00

CTB COOPERATION TECHN. BELGE

Winnaars zijn FSC Belgium, Ethiquable, Puro Fairtrade Coffee (Miko) en MDI Vietnam

De Awards voor eerlijke handel en voor duurzame handel met de ontwikkelingslanden

Brussel, 6 oktober 2009 - De Week van de Fair Trade is voor het Trade for Development Centre de gelegenheid om de beste initiatieven inzake eerlijke handel en duurzame handel te belonen, en dit voor het vierde jaar op rij. 15.000 ¤ worden uitgereikt ter gelegenheid van de Be Fair & Sustainable Awards, die dit jaar plaatsvinden op dinsdag 6 oktober in het Atomium. De gelukkige winnaars van 2009 zijn FSC Belgium (duurzaam bosbeheer), Ethiquable (een nieuwe fairtrade onderneming), Puro Fairtrade Coffee (100% fairtrade koffie en thee) en MDI Vietnam (verkoop en sensibilisatie).

De achtste editie van de Week van de Fair Trade vindt nog plaats tot 10 oktober, en heeft als doel de bevolking te sensibiliseren voor eerlijke en duurzame handel, een handel die respect heeft voor de mens en het milieu. Het is tevens de gelegenheid om de beste nieuwe initiatieven rond eerlijke handel en duurzame handel te bekronen.

Vier Awards worden uitgereikt door de heer Charles Michel, Minister voor de Belgische Ontwikkelingssamenwerking. Drie Be Fair Awards belonen de beste initiatieven in de fairtrade sector: de beste nieuwe onderneming of vereniging, het beste nieuwe merk, en de beste organisatie van "Zuid/Zuid" eerlijke handel. Dit jaar, en dit voor de eerste keer, werd ook één Be Sustainable Award uitgereikt om het beste initiatief rond duurzame handel met de ontwikkelingslanden te belonen.

Een professionele jury verkoos de winnaars

De laureaten werden verkozen door een professionele Jury samengesteld uit experten uit het bedrijfsleven en economische journalisten. De Juryleden voor 2009 waren: Sabine Denis, Directrice van Business & Society, Geert Vancronenburg, Adjunct-Adviseur Macro-economie bij het VBO, Alma De Walsche, redactrice voor duurzaam ondernemen bij MO*, Jean-François Munster, economisch journalist bij Le Soir, Samuel Poos, Coordinator van het Trade for Development Centre en Valentine Vaquette, Communication & Campaign Officer bij het Trade for Development Centre.

Een Technische Commissie verkoos de winnaar voor de Be Fair award die de beste organisatie van Zuid/Zuid eerlijke handel beloont, omdat deze Commissie gewend is om dergelijke projecten in het Zuiden te beoordelen.

De winnaars

Het beste duurzame initiatief met de ontwikkelingslanden

FSC Belgium (Forest Stewardship Council)

Label voor duurzaam bosbeheer



De Jury koos FSC als laureaat, ook al is dit een label en geen rechtstreekse economische speler. Een groot pluspunt voor FSC was volgens de Jury het feit dat het bedrijf samengesteld is volgens een echt tripartiet systeem, waarbij alle belanghebbenden vertegenwoordigd worden in de Algemene Vergadering. Het doorslaggevende element was dat het duurzaam beheer van de bossen over de hele wereld een primordiale problematiek is in onze huidige samenleving, die vrij weinig aan bod komt.

Meer info op www.fsc.be

De beste nieuwe fairtrade onderneming/organisatie

Ethiquable

Het fairtrade merk van de kleine boeren in de ontwikkelingslanden



Dit bedrijf heeft een sterke business case met een relatief belangrijk zakencijfer en stak op technisch vlak boven de andere projecten uit. Met zijn erg professionele leiders en zijn stevige ervaring in de grootdistributie heeft dit project veel kans op slagen, en dan zeker met dit duwtje in de rug (de Award). Een aantal Juryleden uitten enige twijfel over het nut om nog een extra fairtrade merk op de markt te brengen. Maar een grotere diversiteit aan fairtrade producten en merken op de markt brengen helpt de verkoop van deze producten aan te zwengelen. Daarnaast heeft Ethiquable als specifiek kenmerk dat het producten verkoopt die voor de volle 100% afkomstig zijn van kleine boeren in de ontwikkelingslanden.

Meer info op www.ethiquable.be

Het beste nieuwe fairtrade merk

Puro Fairtrade Coffee (Miko Coffee)

De fairtrade koffie die het regenwoud beschermt

Miko is een pionier omdat het bedrijf als eerste koffieverkoper, in 2006, een productengamma ontwikkeld heeft van 100% fairtrade koffie en thee. Daarnaast speelde Miko's implicatie in het behoud van het regenwoud een doorslaggevende rol voor de keuze van de Jury. Miko schenkt namelijk 2% van het zakencijfer van haar Puro-producten om bedreigde stukken regenwoud in Ecuador aan te kopen en duurzaam te beschermen. Een mooi voorbeeld van de combinatie van eerlijke handel en duurzame handel.

Meer info op www.puro.co.uk

De beste organisatie van Zuid/Zuid eerlijke handel

MDI Vietnam

Grenzeloos Fair Trade in Zuid-Oost Azië

MDI Vietnam werkt samen met een duizendtal kleine boeren en commercialiseert bio en fairtrade thee en cashewnoten. MDI werk gekozen als winnaar voor deze categorie omwille van de pioniersrol die het bedrijf speelt in de ontwikkeling van de fairtrade markt in het Zuiden en omwille van de directe impact van zijn werk op het leven van vrouwen uit etnische minderheidsgroepen in Vietnam. Daarnaast is MDI ook het eerste bedrijf in het Zuiden wiens merk 'Betterday het FLO-fairtradecertificaat draagt.

De andere deelnemers

Het beste duurzame initiatief met de ontwikkelingslanden

Morubel, een Belgisch bedrijf dat actief is in duurzame garnalenvangst in Guyana en in Suriname. (www.morubel.be)

De beste nieuwe fairtrade onderneming/organisatie

Alterez-vous scrl-fs, een café/kruidenierszaak met restauratiemogelijkheden gelegen in Louvain-La-Neuve, waarbij de producten die gebruikt worden biologisch, fairtrade en/of lokaal zijn. (www.alterezvous.be)

De Gezonde Gewoonte, Fair.food en Fair.fashion zijn een kledingboetiek en een voedingswinkel, allebei met fairtrade en bio producten. (www.degezondegewoonte.be)

Fairytale vzw verkoopt suikerbonen verpakt in zelfgemaakte fairtrade hoesjes en andere geschenken voor speciale gelegenheden. (www.fairytale.be)

La Pachamama sprl is een online fairtrade boetiek voor mama en de kinderen. (www.lapachamama.be)

Het beste nieuwe fairtrade merk

Friendly Trade Fashion verkoopt t-shirts, sweatshirts, kousen en ondergoed gemaakt van fairtrade en bio katoen. (www.ftfshop.com)

Les P'tits Cracs organiseert opleidingen rond duurzaam ondernemen voor schoolgaande kinderen en maakt hierbij gebruik van fairtrade en bio t-shirts.

Mano Mano is het 100% fairtrade merk van Café Liégeois voor koffie en thee. (www.cafe-liegeois.com)

De beste organisatie van Zuid/Zuid eerlijke handel

Community Friendly Movement (CFM), India - "Fair Trade Indiase kleinhandel heeft grote ambities" (www.whycfm.org)

Fairtrade in tourism, Zuid-Afrika - "Zuid-Afrika wordt topbestemming voor duurzame reiziger." (www.fairtourismsa.org.za)

Getrade (GH) Ltd - FPS, Ghana - "Out of Africa: Fair Trade artisanaat uit Ghana verovert een plek op de Aziatische markt." (www.getradefps.com)

Gourmet Gardens, Uganda/Democratische Republiek Congo - "Een Afrikaans drieluik: Fair Trade vanille geteeld in Congo, aangekocht in Uganda en verkocht in Kenya." (www.mountains-of-the-moon.com)

-- Einde persbericht --

Trade for Development Centre

Het Trade for Development Centre is een programma van het BTC (het Belgische Agentschap voor Ontwikkeling) met als doel het bevorderen van eerlijke handel, duurzame handel en handelshulp, in België en in de ontwikkelingslanden.

www.befair.be

Voor inlichtingen: Valentine Vaquette, Communication & Campaign Officer van het Trade for Development Centre, valentine.vaquette@btcctb.org - 0476 920 543 - 02 505 19 35.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel