Ingezonden persbericht

EUROPESE UNIE

Comité van de Regio's

Perscommuniqué

De EU-assemblee van lokale en regionale afgevaardigden
CdR/09/91.nl
Brussel, 7 oktober 2009

Ondernemerschap stimuleren: CvdR start met uitreiken onderscheiding "Ondernemende Regio van Europa"

Het Comité van de Regio's van de EU (CvdR) heeft het startschot gegeven voor het proefproject "Ondernemende Regio van Europa" (ORE). In het kader van dit project zal het CvdR EU-regio's onderscheiden die blijk geven van een uitzonderlijke visie op ondernemerschap. Zo moeten de Europese lokale en regionale overheden worden aangemoedigd om ondernemerschap nog meer te stimuleren.

CvdR-voorzitter Luc van den Brande verklaarde ter gelegenheid van de start van het ORE-project op 7 oktober (die samenviel met de jaarlijkse Open Days, de Europese week van regio's en steden in Brussel): "Het thema van de Open Days is dit jaar 'wereldwijde uitdagingen, Europese antwoorden'. Met het ORE-project heeft het CvdR in samenwerking met de Europese Commissie een nieuwe springplank gecreëerd voor groei en werkgelegenheid op regionaal niveau. Dit project is een concreet antwoord op de grote behoefte van het midden- en kleinbedrijf aan ondersteuning. Die steun is belangrijk, omdat kleine en middelgrote ondernemingen een bron van groei, werkgelegenheid en innovatie zijn, 98% ervan uitsluitend op lokaal niveau opereert en ze sociaaleconomisch gezien vaak zeer nauw verbonden zijn met hun vestigingsplaats."

Van den Brande gaf het startschot voor het ORE-project samen met Günther Verheugen, vicevoorzitter van de Europese Commissie bevoegd voor ondernemingen en industrie. "'Denk eerst klein' is de rode draad in de Small Business Act," aldus Verheugen. "Nu is het tijd concreet invulling te geven aan onze ambities. Ik ben er ten zeerste mee ingenomen dat het CvdR het voortouw neemt om in de EU een ideaal klimaat voor kleine en middelgrote ondernemingen te scheppen."

Aan het ORE-project kan door alle Europese regio's, ongeacht hun omvang, bevolkingsaantal en rijkdom, worden deelgenomen. Iedere regio, stad of lokale overheid die bevoegd is om een eigen strategie ter stimulering van ondernemerschap op te stellen en uit te voeren, kan meedingen naar de onderscheiding "ondernemende regio van Europa". Elk jaar zullen drie EU-regio's zichzelf 'ondernemende regio van het jaar' mogen noemen. Die drie regio's zullen worden uitgekozen op basis van de kwaliteit, doeltreffendheid en het succes op lange termijn van hun visie op ondernemerschap en de politieke wil daaraan concreet invulling te geven.

Die visies op ondernemerschap van de aan het project deelnemende regio's zullen worden beoordeeld door een jury bestaande uit CvdR-leden en vertegenwoordigers van de Europese Commissie en bedrijfsorganisaties zoals BusinessEurope, UEAPME en Eurochambres. Al deze organisaties steunen het ORE-project. De jury zal per regio letten op specifieke punten (zoals bevoegdheden inzake ondernemingsbeleid, ondernemingspotentieel en gedegenheid en haalbaarheid van de visie op ondernemerschap) en kijken naar de algehele presentatie van het zgn. 'visieplan'. Tijdens een ceremonie in februari 2010 zullen de eerste 'ondernemende regio van het jaar'-onderscheidingen worden uitgereikt (voor 2011 en 2012). Regio's die naar die onderscheiding willen meedingen, dienen zich voor 15 januari 2010 via de ORE-website in te schrijven.

"Een van de belangrijkste doelstellingen van het ORE-project is regio's te stimuleren bekendheid te geven aan de Small Business Act en die mee te helpen uitvoeren, om zo een dynamischer, concurrerender en duurzamer Europa te realiseren," aldus Van den Brande. "Het was oorspronkelijk niet onze intentie met het ORE-project bij te dragen aan het bestrijden van de huidige economische crisis, hoewel de gedachte erachter is om lokale en regionale overheden nieuwe manieren te laten bedenken om via ondernemingsbeleid economische groei op de lange termijn te genereren. Veel regio's zijn nog bezig met het opstellen van economische herstelplannen en de uitvoering van extra maatregelen in reactie op de huidige crisis en de enorme sociaaleconomische gevolgen daarvan. Het ORE-project moet hen aanmoedigen daarbij meer rekening te houden met de specifieke behoeften van kleine en middelgrote ondernemingen en echte samenwerking tot stand te brengen tussen decentrale overheden en het regionale bedrijfsleven."

Bezoek de website van het CvdR: www.cor.europa.eu

Het Comité van de Regio's

In de lidstaten van de EU zijn de decentrale overheden verantwoordelijk voor de tenuitvoerlegging van ongeveer twee derde van de communautaire wetgeving. Het Comité van de Regio's (CvdR) is een adviesorgaan dat in 1994 is opgericht met als doel lokale en regionale politici inspraak te geven in het besluitvormingsproces van de Europese Unie. Het houdt jaarlijks vijf zittingen, waar zijn 344 leden hun stem uitbrengen over rapporten, "adviezen" genaamd, die worden opgesteld als reactie op wetgevingsvoorstellen. De Europese Commissie, die het initiatiefrecht heeft wat communautaire wetgeving betreft, en de Raad, die, doorgaans samen met het Europees Parlement, de definitieve inhoud van de regelgeving vaststelt, zijn verplicht het CvdR te raadplegen inzake EU-wetgevingsvoorstellen op diverse beleidsterreinen, zoals werkgelegenheid, vervoer en milieu. Met het Verdrag van Lissabon gaat het CvdR nog meer gewicht in de schaal leggen. Voortaan zal het altijd door het Europees Parlement moeten worden geraadpleegd over vraagstukken die voor lokale en regionale overheden van belang zijn. Bovendien zal het CvdR in beroep kunnen gaan bij het Europese Hof van Justitie als zijn rechten worden geschonden of als een EU-wet naar zijn mening indruist tegen het subsidiariteitsbeginsel of voorbijgaat aan de bevoegdheden van lokale of regionale overheden.



Ingezonden persbericht