Oogziekenhuis Rotterdam

World Sight Day 2009: gratis oogtest in de OOGbus

ROTTERDAM 25 september 2009 - Wethouders Jantine Kriens (Welzijn en Volksgezondheid) en Hans Vervat (Economie, Verkeer en Vervoer) van de gemeente Rotterdam ondergaan op World Sight Day 2009 (8 oktober aanstaande) een oogonderzoek in de OOGbus.

Dit ter lancering van vier nieuwe OOGbussen van Het Oogzorgnetwerk. Ook inwoners van de regio Rotterdam kunnen de hele middag op verschillende locaties in de bussen terecht voor een gratis oogtest. Tijdens deze oogtest meten optometristen hoe goed het zicht is en of de eventuele bril nog voldoet. Dat de wethouders zich nu ook laten testen, laat zien dat de gemeente de OOGbus ziet als een goed voorbeeld van de economische en innovatieve kracht van de Rotterdamse gezondheidszorg.

Programma
Tussen 10 uur en 11 uur vindt de officiële lancering van de nieuwe OOGbussen plaats bij Het Oogziekenhuis Rotterdam. Daarna gaan de OOGbussen naar diverse locaties in en om Rotterdam. Optometristen van het Optometristen Collectief Rijnmond voeren daar de gratis oogtesten uit.

De OOGbussen staan tussen 11.30 en 16.00 op de volgende locaties:


* Het Binnenwegplein in Rotterdam Centrum
* Op de hoek van de Argonautenweg / Bergse Dorpsstraat in Rotterdam Hilligersberg

* De Strevelseweg in Rotterdam Zuidplein tegenover de ingang van winkelcentrum Zuidplein

* Het Poolsterplein in Rotterdam Alexander
* Het Tuyterplein in Krimpen aan den IJssel

Daarna gaat één van de OOGbussen naar het stadhuis van Rotterdam om een oogtest uit te voeren bij de wethouders Kriens en Vervat.

De OOGbus brengt oogzorg dichtbij

In oktober 2008 heeft Het Oogzorgnetwerk in samenwerking met zorgverzekeraar CZ de eerste OOGbus gelanceerd. De OOGbus stopt op afspraak bij verzorgingshuizen om bewoners en buurtbewoners te onderzoeken op mogelijke oogafwijkingen. De bussen zijn ingericht met moderne oogheelkundige apparatuur waarmee metingen van oogboldruk, oogsterkte en controle van de binnenzijde van het oog vakkundig kunnen worden uitgevoerd. Na het onderzoek door de optometrist van de OOGbus ontvangt de cliënt indien noodzakelijk een verwijzing naar een opticien, optometrist of de huisarts. Vanwege het grote succes van de eerste OOGbus en mede dankzij fondsenwerving van het Oogfonds, worden op 8 oktober de vier nieuwe OOGbussen gelanceerd.

World Sight Day

World Sight Day is een jaarlijks terugkerende dag, georganiseerd door VISION 2020. Tijdens deze dag worden wereldwijd diverse activiteiten georganiseerd om aandacht te geven aan vermijdbare blind- en slechtziendheid. VISION 2020 is een wereldwijd initiatief van o.a. de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Rotterdam Zorgstad
Samen met verschillende zorginstellingen in de stad maakt de gemeente Rotterdam zich sterk voor een verdere stimulering van de Rotterdamse gezondheidszorgeconomie. Dit om Rotterdam tot de meest moderne zorgstad te maken. De zorgeconomie is op dit moment goed voor 17% van de totale werkgelegenheid in Rotterdam, in totaal 55.000 arbeidsplaatsen. Naar schatting ligt de bruto-omzet van de sector in Rotterdam van 2,5 miljard euro per jaar. Daarnaast is het in regio Rijnmond de snelst groeiende economie met een groei tussen 1988 en 2006 van meer dan 50%. De zorg is inmiddels een belangrijke pijler onder de Rotterdamse economie geworden.

Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Claudia de Ligt, Het Oogzorgnetwerk, 010-4023400.

Meer informatie over de verschillende betrokken organisaties kunt u vinden op: www.oogbus.nl, www.cz.nl en www.v2020.org.

28-9-2009

Herkomst: Het Oogzorgnetwerk

---