Senternovem


01-10-2009 | Stand der techniek ledverlichting

Op donderdag 8 oktober a.s. organiseert SenterNovem een discussiebijeenkomst over de stand der techniek van led-verlichting voor binnen. Voor deze bijeenkomst zijn leveranciers en producenten van led-verlichting uitgenodigd. Aanleiding van de bijeenkomst is een onderzoek dat in opdracht van SenterNovem uitgevoerd is naar de stand der techniek van ledverlichting.

De afgelopen paar jaar zijn er veel nieuwe led-applicaties op de markt gebracht. Het aanbod van ledlampen voor huishoudens en utiliteitsgebouwen (als kantoren en ziekenhuizen) is nog gering, maar groeit snel. De verwachting is dat de ontwikkelingen de komende jaren eveneens hard gaan. Volgens de voorlopige conclusies van het onderzoek is ledverlichting op dit moment nog geen goede vervanger voor TL. Met name interactieve ledverlichting kan dat echter binnen 1 tot 3 jaar wel worden. SenterNovem is van plan nog dit jaar enkele pilots met ledverlichting uit te voeren op scholen en kantoren, die meer duidelijkheid moeten geven over het gebruik van led als vervanger van TL.

Meer informatie
Het onderzoek is momenteel alleen nog in concept gereed. Naar aanleiding van de bijeenkomst van 8 oktober wordt het onderzoek afgerond. Het onderzoek wordt begin november op de website van SenterNovem geplaatst via www.senternovem.nl/schoonlicht.