Vrouwen hebben minder toegang tot oogzorg

07/10/2009 11:10

Eye Care Foundation

Amsterdam, 7 oktober 2009

Wereldwijd zijn er 39 miljoen mensen onnodig blind. Tweederde hiervan is vrouw. Het merendeel van hen woont in een ontwikkelingsland, waar vrouwen minder toegang tot goede oogzorg hebben. Bij beperkte financiële middelen gaat de man voor. Dit gender issue is het speerpunt van Vision 2020 (de organisatie die voor het jaar 2020 onnodige blindheid de wereld uit wil hebben) voor World Sight Day op 8 oktober.

In alle door Eye Care Foundation ondersteunde projecten in Azië en Afrika, is gelijkwaardige toegang tot betaalbare oogzorg een belangrijk aandachtspunt.

Eye Care Foundation stelt zich tot doel een bijdrage te leveren aan duurzame oogzorgstructuren in ontwikkelingslanden. Voor het opbouwen van dergelijke structuren zijn niet alleen goede toegang tot oogzorg en betaalbare oogzorg essentiële voorwaarden, maar vooral ook een gelijkwaardige toegang voor mannen en vrouwen.

De WHO, waar Vision 2020 een onderdeel van is, schat dat er 31 miljoen blinden zijn in ontwikkelingslanden. Oogziektes en blindheid veroorzaken in deze landen grote humanitaire en economische problemen, omdat zowel vrouwen als mannen hierdoor aan het arbeidsproces ontrokken worden, terwijl beide inkomens in veel gevallen nodig zijn om niet onder het bestaansminimum te geraken. Gelijke toegang van mannen en vrouwen tot oogzorg kan substantieel bijdragen tot vermindering van onnodige blindheid in arme landen.





http://www.eyecarefoundation.nl