8 okto ber 2009: World Sight Day

07/10/2009 14:00

Dark & Light Blind Care

8 oktober 2009 is door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de International Agency for the Prevention of Blindness (IAPB) uitgeroepen tot World Sight Day. Een dag waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor de problematiek van vermijdbare blindheid.

De Nederlandse stichting Dark & Light Blind Care organiseert rondom World Sight Day de landelijke actieweek voor de optiekbranche. Ruim 220 deelnemende opticiens doneren deze week 5 euro per verkochte bril voor betere oogzorg in Afghanistan.

Directeur Ton ten Hove: "Wij zijn erg blij dat zoveel opticiens ons werk steunen. Het is voor ons een hele mooie kans om het Nederlandse publiek bij ons werk te betrekken." Ton ten Hove vervolgt: "Het werk van onze stichting is vrij onbekend. Toch is de nood ontzettend groot en Dark & Light Blind Care wil zoveel mogelijk mensen redden van onnodige blindheid. Wist u dat 75% van alle blindheid in de wereld behandelbaar of vermijdbaar is? En dat 90% van alle blinden in ontwikkelingslanden woont? Het is mijn verlangen dat we in Nederland meer draagvlak voor onze missie: alle vermijdbare blindheid de wereld uit voor het jaar 2020."

De missie lijkt ambitieus, maar er worden weldegelijk successen geboekt. Er worden bijvoorbeeld steeds minder nieuwe gevallen van trachoom en rivierblindheid gemeld. Dit is onder andere te danken aan grootschalige distributie van de medicijnen Zithromax en Mectizan, maar ook goede voorlichting, schoon drinkwater en betere sanitatie hebben een belangrijk aandeel in de reductie gehad.

Stichting Dark & Light Blind Care zet zich al meer dan 26 jaar in voor blinden en slechtzienden in Azië en Afrika. Er worden 50 projecten in 13 landen ondersteund. De projecten richten zich op:


- preventie en behandeling van oogaandoeningen;


- onderwijs en vaktrainingen voor blinden en slechtzienden;


- verstrekken van hulpmiddelen;


- het versterken van lokale partners.

IAPB is een internationale coalitie van 97 professionale organisaties, beroepsgroepen, oogziekenhuizen, niet-gouvernementele organisaties (NGOs) en bedrijven. Stichting Dark & Light Blind Care maakt daar deel van uit.





http://www.darkandlight.org