Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Evaluatie spoorwegwetgeving en toegankelijke treinen

De Tweede Kamer houdt op 8 oktober een hoorzitting over de Evaluatie van de Spoorwegwetgeving. Ter voorbereiding daarop heeft de CG-Raad in een gezamenlijke notitie met andere consumentenorganisaties inbreng geleverd aan de Tweede Kamer. Daarin is aangedrongen op aanvullende afspraken over toegankelijkheid van treinen en de aanwezigheid van toiletten in elke trein.

Afspraken daarover kunnen gemaakt worden bij de aanbesteding van de nieuwe vervoersconcessie die gaat gelden vanaf 2015. De concessie bepaalt welk bedrijf het treinvervoer in Nederland mag uitvoeren. Het is waarschijnlijk dat er geen open aanbesteding voor vervoerders komt, maar dat de huidige concessie van NS zonder aanbesteding verlengd zal worden. Onder de nieuwe EU-wetgeving is zon verlenging mogelijk. Als voorwaarde voor verlenging van de concessie kunnen nieuwe eisen aan de NS gesteld worden.

Voor de CG-Raad zijn aanvullende afspraken over toegankelijkheid daarbij van groot belang. In de gezamenlijke notitie staan duidelijke wensen: er mogen vanaf heden geen ontoegankelijke treinen en treinen zonder toiletten meer worden besteld. Bij de nieuwe concessie vanaf 2015 moet bestaand materieel dat in 2020 nog rijdt, worden aangepast.

Minister Eurlings heeft eerder al een algemene toezegging gedaan om aanvullende eisen voor het toegankelijk maken treinen mee te zullen nemen bij de gesprekken over de nieuwe vervoersconcessie. Het gaat er nu om dat die toezegging wordt geconcretiseerd.


* Inbreng consumentenorganisaties in het Locov t.b.v. de hoorzitting Evaluatie Spoorwegwetgeving

(Geplaatst: 7 oktober 2009)

---