Occasionprijzen laten in september beperkte daling zien

08/10/2009 09:27

Vroemm.nl

De prijs van een occasion is in de maand september 2009 -zij het beperkt- verder gedaald ten opzichte van augustus 2009. De prijsdaling van een occasion bedroeg gemiddeld 0,15 procent. Dit continueert de prijsdaling die vorige maand werd ingezet na de opleving van de prijzen als gevolg van de invoering van de slooppremie eind mei. Verschillen in waardevermindering tussen modellen worden groter. Hierdoor lijkt de consument de autokosten meer en meer mee te nemen in haar beslissing bij de aanschaf van een andere auto.

Vroemm.nl Occasionmarkt Monitor

Uit het onderzoek door Vroemm.nl naar de prijzen van 100 populaire occasions blijkt dat in augustus 2009 deze 100 auto's gemiddeld 0,15% goedkoper zijn geworden dan de maand ervoor. De gewogen gemiddelde prijsverandering bedroeg nagenoeg hetzelfde: een daling van 0,14%.

Sinds het ontstaan van de financiële crisis in de zomer van 2007, zijn occasions fors minder waard geworden. Na de invoering van de slooppremie eind mei 2009 lieten de occasionprijzen in de maanden juni en juli een opleving zien met een gemiddelde prijsstijging van 1,1% respectievelijk 0,2%. De recente cijfers over de prijzen op de occasionmarkt laten echter weer een verslechtering zien. In augustus werd een prijsdaling van 0,3% gemeten, die wordt voortgezet met een daling van 0,15% in september. Hiermee is de kortstondige stijging als gevolg van de slooppremie inmiddels bijna teniet gedaan.

Verschillen tussen auto's

Occasions van Alfa Romeo, Kia en Nissan lieten de afgelopen maand gemiddeld een relatief grote prijsdaling in de afgelopen maand zien. Occasions van Fiat, Ford en Skoda behoorden tot de merken die juist een gemiddelde prijsstijging lieten zien. De verschillen in prijsverandering tussen typen auto's op basis van bijvoorbeeld grootte en type carrosserie waren de afgelopen maand beperkt.

Maandkosten steeds prominentere rol bij de aanschaf van een auto

Auto's met een relatief lage restwaarde zijn de afgelopen maand verder afgewaardeerd en met relatief hoge restwaarde zijn juist gestegen. De slechtste vijf van onze top 100 van populaire modellen (Chrysler Voyager, Renault Laguna, Citroen C5, Alfa Romeo 156 en Jeep Cherokee) lieten vorige maand een gemiddelde prijsdaling zien van 1,1%. Daarentegen noteerden de beste vijf van augustus 2009 (Toyota Aygo, Daihatsu Cuore, Suzuki Swift, Hyundai Atos en de Mini) een gemiddelde prijsstijging van 0,9%.

De verschillen in afschrijving tussen modellen groter omdat auto's met een lage afschrijving meer in trek zijn bij de consument en met een hoge afschrijving minder. De consument lijkt hierdoor meer rekening te houden met de verschillen in waardedaling tussen auto's. Afschrijving is veelal de grootste kostenpost bij het autobezit. Autokosten neemt dus een steeds prominentere rol in bij de consument voor de aanschaf van een auto.

Top meest en minst waardevaste occasions

Zowel de top van de meest als de minst waardevaste auto's bevat, in een beperkt gewijzigde rangschikking, dezelfde modellen als in augustus 2009. De meest waardevaste modellen zijn de kleine Japanse en Europese auto's, met de Toyota Aygo nog steeds als lijstaanvoerder. (De complete lijst van 100 populaire auto's is te raadplegen op http://www.vroemm.nl/autorestwaarde.)

Berekeningswijze

De berekening is gebaseerd op marktgegevens van 100 populaire modellen. De vraagprijzen van elk model zijn per maand met elkaar vergeleken. Om meegenomen te worden in de berekening dient het model ten minste drie jaar geleden geïntroduceerd. Per automodel is door Vroemm.nl een rekenkundig afschrijvingsmodel ontwikkeld, gebaseerd op actuele marktgegevens. Het model houdt onder meer rekening met het merk en type van de occasion, de kilometerstand, de leeftijd van de auto, type brandstof en andere specifieke kenmerken van de te koop staande auto. Voor elke auto wordt een leeftijd van drie jaar en een jaarkilometrage van 20.000 verondersteld. Door de berekende waarde van de auto te vergelijken met de historische nieuwprijs wordt de relatieve waardevermindering verkregen.