Gemeente Lelystad

Verbetering binnenklimaat scholen

Woensdag 7 oktober 2009

Het college heeft besloten het binnenklimaat van de schoolgebouwen van het primair onderwijs te verbeteren en het energieverbruik binnen de gebouwen terug te dringen.

Bijdrage bedoeld voor verbetering binnenklimaat scholen

De kosten daarvan worden gedekt door een voor dit doel aan te vragen bijdrage van het Rijk en een gereserveerd bedrag uit het Integraal Huisvestingsplan. Het rijk stelt deze bijdrage op aanvraag beschikbaar aan gemeenten voor schoolgebouwen die zijn opgeleverd voor 1 januari 2004. De bijdrage van het Rijk is bedoeld om het binnenklimaat van scholen te verbeteren, de economie te stimuleren o.a. door het creëren van werkgelegenheid en het energieverbruik op scholen drastisch te beperken.

Met schoolbesturen is bepaald welke gebouwen in aanmerking komen

Om te bepalen welke scholen in Lelystad in aanmerking komen, is in overleg met de schoolbesturen gekeken naar de ouderdom van de gebouwen en of er concrete plannen zijn voor vervangende nieuwbouw binnen 5 jaar.

De volgende schoolgebouwen worden nu in ieder geval aangepakt:
* Reformatorische basisschool Timotheus,

* openbare basisscholen Regenboog, Spectrum en Tjalk,
* pc basisscholen Mozaiek, en Baken,

* katholieke basisscholen Kring en Toermalijn.

Voor basisschool Timotheus en Regenboog is inmiddels een GGD rapport Luchtkwaliteit opgesteld dat zal worden gebruikt om te bepalen welke maatregelen nodig zijn. Voor alle genoemde scholen zal binnenkort via een onderzoek door een gespecialiseerd bedrijf worden nagegaan welke maatregelen nodig zijn.

Aanvraag rijksuitkering voor 1 januari 2010

De aanvraag om voor de rijksuitkering in aanmerking te komen moet, in overleg met de schoolbesturen, worden ingediend vóór 1 januari 2010. Het gaat om maatregelen tot een bedrag van maximaal ruim EUR 900.000,--, waarvan gemeente en schoolbesturen samen 40% zelf dienen te financiëren.

De gemeente Lelystad gaat hiermee adequaat in op deze maatregel van het Rijk.

Overige basisscholen volgen op termijn

Op termijn zal ook het binnenklimaat en het energieverbruik van de overige basisscholen worden aangepast aan de huidige eisen. Het benodigde geld hiervoor zal worden gevraagd bij het Integraal Huisvestingsplan 2010.

---