Gemeente Roermond

Persverklaring burgemeester Henk van Beers

De wijk Donderberg is toenemend geconfronteerd met een aantal onacceptabele incidenten, zoals recent vernielingen aan personenauto's en een opvallende politieauto. Afgelopen weekend werden drie jongeren in de leeftijd van 15 en 16 jaar oud aangehouden op verdenking van deze vernielingen.

De incidenten de laatste tijd zijn terug te voeren op intimidatie en provocatie door een aantal jongeren. Wijkbewoners ervaren dat als een vorm van terreur. Burgemeester Henk van Beers neemt dat gevoel zeer serieus.

De burgemeester roept dit meer dan grensoverschrijdend gedrag een halt toe met middelen die de ernstige overlast de kop indrukken. Naast de aanpak door politie en Stadstoezicht is daarbij een direct contact met de overlast veroorzakende jongeren en hun ouders van belang. Dat is ook het belang van de boodschap aan de burgers om zowel incidenten te melden bij de politie als bij te dragen aan contacten om de jongeren weer op het goede spoor te krijgen.

De burgemeester wil Roermond niet op één lijn stellen met andere gemeenten als het gaat om vormen van overlast, maar wil nadrukkelijk inzetten op een aanpak van incidenten die de wijk treffen maar tegelijk gezagsondermijnend zijn.

Chef Basiseenheid Roermond Paul de Rooij heeft aangegeven dat er langer structureel aandacht is voor de problematiek in de wijk en dat deze nieuwe incidenten direct vragen om een uitgebreide en doortastende aanpak. Concreet betekent dit verruiming van verscherpt toezicht en het inzetten van extra bikers in de wijk. Deze aanpak sluit naadloos aan bij reeds in gang gezette brede aanpak van de onveiligheid in de wijk Donderberg. Daar is al langer verscherpt toezicht en is een wijkteam actief waaraan onder andere de wijkagent, leden van het politie biketeam en Stadstoezicht deelnemen.

De burgemeester weet zich gesteund door het college, de gemeenteraad, politie en justitie.

Eerste publicatiedatum: 08-10-2009 Bijgewerkt: 08-10-2009