Gemeente Abcoude


Gemeente Abcoude en Sociale Verzekeringsbank gaan samenwerken

De gemeente gaat op het gebied van onvolledige AOW samenwerken met de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Dit betekent dat 65-plussers in de Abcoude en De Ronde Venen sinds 1 oktober 2009 hun bijstandsuitkering via de Sociale Verzekeringsbank ontvangen.

Hierdoor ontvangen zij hun totale inkomen, AOW plus aanvullende bijstand (WWB uitkering), van één instantie. De SVB stort één bedrag op de rekening en wijzigingen hoeven nog maar één keer worden doorgegeven. Bovendien is de samenwerking erop gericht dat meer mensen die recht hebben op aanvullende bijstand, deze ook krijgen. Niet alle inwoners met een onvolledige AOW ontvangen op dit moment een aanvullende WWB-uitkering. De gemeente heeft weinig zicht op deze groep, maar de SVB wel. De SVB gaat deze klanten dan ook actief benaderen en wijzen op de mogelijkheid van aanvullende bijstand.

Mensen ontvangen een onvolledige AOW omdat ze tijdens hun leven een tijd in het buitenland hebben gewoond of op latere leeftijd naar Nederland zijn gekomen. De 65-plussers hoeven uiteraard niet meer beschikbaar te zijn voor de arbeidsmarkt. De bijstandsverlening voor deze groep heeft daarom alleen een administratief karakter. De gemeente De Ronde Venen blijft voor deze groep nog wel de bijzondere bijstand uitvoeren.

Per 1 januari 2010 wordt de WWB 65+ een wettelijke taak van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De SVB verricht dan de landelijke uitvoering in al zijn facetten. De gemeente Abcoude heeft met de Sociale Verzekeringsbank afgesproken de uitvoering van bijstandsverlening voor de kosten van levensonderhoud aan klanten die ouder zijn dan 65 jaar al per 1 oktober 2009 over te dragen aan de SVB.
---

8 oktober 2009