Gemeente Gilze en Rijen

Tekstwagen Midden-Brabant in de startblokken

Nu staat hij nog gestald op een centrale plek in de regio Midden-Brabant; maar binnenkort steeds weer op een andere plek langs de kant van de weg in deze regio: de tekstwagen Midden-Brabant. Dit is een verplaatsbaar, digitaal communicatiemiddel dat de weggebruiker informeert bij wegwerkzaamheden, controles, ongelukken, omleidingen en evenementen.

Het idee voor deze tekstwagen komt van de politie Midden- en West-Brabant. Dat is één van de partners in het samenwerkingsverband 'GGA Midden-Brabant'. Daaraan nemen ook de acht gemeenten uit de regio, de provincie Noord-Brabant en Rijkswaterstaat deel. Zij werken samen aan oplossingen voor de bestaande verkeers- en vervoersproblemen in de regio. De politie vroeg om een tekstwagen voor de inzet bij controles; de GGA-partners zagen nog wel méér mogelijkheden in een dergelijk communicatiemiddel.

Druk wegennet

De regio wil de weggebruiker namelijk zo snel mogelijk kunnen informeren over wat er gaande is of staat te gebeuren op en aan de weg. Zeker omdat het zo druk is op het wegennet in Midden-Brabant. Ongevallen, wegwerkzaamheden, omleidingen door evenementen en calamiteiten kunnen leiden tot overlast en gevaarlijke situaties. Met files en sluipverkeer als gevolg. En dat komt de bereikbaarheid van Noord-Brabant en de verkeersveiligheid in Midden-Brabant niet ten goede.

Tijdig informeren

Het is daarom belangrijk om het wegennetwerk open te houden. Een betere, regionale afstemming van wegwerkzaamheden en evenementen is één manier daartoe; het tijdig en volledig informeren van de weggebruiker levert er ook een flinke bijdrage aan. Daarom klopten de GGA-partners voor de aanschaf van een tekstwagen aan bij de provincie Noord-Brabant. Die stelde daarvoor ruim ¤ 50.000 beschikbaar.

Duidelijke taal

De tekstwagen staat nu centraal in de regio gestald en kan op ieder gewenst moment en snel worden ingezet, enkel in de regio Midden-Brabant. Met stilstaande en bewegende, directe boodschappen die duidelijke taal spreken, zoals 'Alcoholcontrole' of 'Omleiding' of 'Ongeval: hier 60 kilometer per uur'. De GGA-partners zélf zijn eigenaar en gebruikers van de tekstwagen, en ook verantwoordelijk voor het onderhoud en beheer ervan.

Datum bericht: 8 oktober 2009