Milieudienst Rijnmond

DCMR lost conflicten op met mediation

08.10.2009 10:45
Communicatie DCMR, telefoon 010 246 80 00

De DCMR Milieudienst Rijnmond gebruikt mediation als aanvullend instrument om sneller en duurzamer conflicten op te lossen. Vooral bij kleinschalige klachten zoals geluids- en geuroverlast, en als alternatief voor bezwaar- en beroepsprocedures kan mediation voor de betrokken partijen een oplossing zijn waar het milieu bij gebaat is. Bovendien zijn de kosten vaak lager omdat bezwaar- en beroepsprocedures voorkomen worden.

Nieuwe werkwijze

Vanaf 2005 is het aantal zaken dat in aanmerking komt voor mediation in 2008 verdubbeld. Mediation past binnen de nieuwe werkwijze van de DCMR waarbij het sneller bereiken van milieuresultaat en een persoonlijke benadering aandacht krijgen, naast het inzetten van reguliere instrumenten als schriftelijk afhandelen van klachten, bezwaar- en beroep.

Rol mediator

De DCMR vertegenwoordigt gemeenten bij zittingen van bezwarencommissies of bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Deze juridische benadering van conflicten doet niet altijd recht aan de situatie. Soms staan er meer of andere belangen op het spel dan alleen het `juridische conflict'. Doel van mediation is om bij kleinschalige overlastsituaties een voor alle partijen zo optimaal mogelijke overeenkomst af te sluiten. De partijen moeten zelf de oplossing zoeken, de mediator begeleidt ze. Dit is duurzamer en versterkt de onderlinge relatie.

Onafhankelijk

De DCMR beschikt over vier medewerkers die een NMI-erkende opleiding hebben afgerond. Een mediationtraject wordt pas opgestart als alle partijen daarmee hebben ingestemd. Onafhankelijkheid van de DCMR is gewaarborgd door het traject en de afspraken aan de partijen voor te leggen en te bespreken, voordat een mediationovereenkomst wordt opgesteld en het proces aanvangt. Wat besproken wordt tijdens de mediations blijft bovendien vertrouwelijk.

Over DCMR Milieudienst Rijnmond

De DCMR Milieudienst Rijnmond is de gezamenlijke milieudienst van de provincie Zuid-Holland en zestien gemeenten in het Rijnmondgebied. Voor de 1,2 miljoen inwoners in de regio streeft de DCMR naar het verlagen van de milieudruk in de Rijnmond. De DCMR verleent milieuvergunningen en houdt toezicht op deze vergunningen bij 23.000 bedrijven. Daarnaast ondersteunt de DCMR gemeenten, overheidsinstellingen en bedrijven regionaal, nationaal en internationaal bij milieuvraagstukken. De DCMR is bij milieu-incidenten dag en nacht bereikbaar voor bewoners, bedrijven en overheden.