Gemeente Urk

Urk niet op de hoogte plannen circuit

Het college was niet op de hoogte van de plannen voor de realisatie van een een grootschalig durfsportcentrum en racecircuit tussen de Ketelbrug en Urk, zo heeft het college van Urk meegedeeld in een reactie op vragen van de raadsfractie Hart voor Urk. De presentatie van de plannen heeft tot onrust geleid op Urk.

Vorige week presenteerde stichting IChallenge Park Emmeloord haar businessplan voor de realisatie van een grootschalig innovatie- en durfsportcentrum met een Grand-Prix circuit. Volgens mediaberichten hebben de de initiatiefnemers aangegeven dat de circuits van Zandvoort en Assen verbleken bij het uiteindelijke resultaat van hun plannen. De totale accommodatie zou een oppervlakte gaan beslaan van 450 hectare, ofwel zo'n 900 voetbalvelden. Met name de berichten in de media over de grootschaligheid en de beoogde locatie van de initiatiefnemers zorgen voor onrust onder de Urker bevolking.

Het college van de gemeente Urk kan zich niet voorstellen dat de gepresenteerde accommodatie tussen Urk en de Ketelbrug komt. Volgens het Urker college zijn de verhoudingen met buurgemeente Noordoostpolder zo goed dat wanneer er een grootschalige voorziening tussen Urk en de Ketelbrug zou komen, gemeente Noordoostpolder het college daarvan zeker voortijdig in kennis zouden hebben gesteld. Het college van Urk gaat er dan ook vanuit dat de situering van de grootschalige accommodatie tussen de Ketelbrug en Urk niet in beeld is.

In de reactie op de vragen van Hart voor Urk geeft het college verder aan dat zij aanstaande vrijdag 9 oktober een gesprek hebben met het college van de Noordoostpolder om de zorgen van Urk kenbaar te maken. In de visie van het college van de gemeente Urk kan en mag het niet zo zijn dat de rand van de Noordoostpolder ontsierd gaat worden door grootschalige hinderveroorzakende accommodaties en raceparken.