Ministerie van Defensie

Hr. Ms. Johan de Witt levert meetvaartuigen in Afrika af

8 oktober 2009, 10.57 uur

Een van de hydrografische opnemingsvaartuigen met op de achtegrond Hr. Ms. Johan de Witt. Foto: ministerie van Defensie Het amfibisch transportschip Hr. Ms. Johan de Witt heeft gisteren 2 hydrografische opnemingsvaartuigen afgeleverd in de Senegalese havenstad St. Louis. Met deze geavanceerde meetvaartuigen wordt de Senegal rivier in kaart gebracht voor veilige navigatie van de scheepvaart. De hydrografische opnemingsvaartuigen worden van boord gehesen. Foto: ministerie van Defensie

Naast de schepen vervoert het amfibisch transportschip ook andere hulpgoederen naar verschillende Afrikaanse kustlanden. Beide hydrografische opnemingsvaartuigen werden namens het Ministerie van Verkeer en Waterstaat overhandigd aan de `Organisation de la Mise en Valeur du Fleuve Senegal'. Deze stichting heeft tot doel om de rivier Sénégal bevaarbaar te maken voor alle omringende landen.

Opleiden matrozen

In St. Louis stapten ook 15 Senegalese matrozen op. Zij worden de komende 4 weken aan boord opgeleid in maritieme wetshandhaving, bootoperaties, scheepsonderhoud en medische trainingen. Door de maritieme kennis in de Afrikaanse kustlanden te vergroten, levert Nederland een bijdrage aan veiligheid en stabiliteit.

Africa Partnership Station

De Johan de Witt neemt de komende 2 maanden deel aan `Africa Partnership Station'. Dit Amerikaanse initiatief levert met trainingen en hulpgoederen een bijdrage aan een stabielere Afrikaanse kustregio. Tijdens de reis vaart Hr. Ms. Johan de Witt in de wateren van Senegal, Sierra Leone, Liberia, Ghana en rond de Kaap Verdische eilanden. Met deze landen voert het schip onder meer hydrografische opnames en diverse trainingen uit.