Gemeente Lansingerland

Drukbezochte inloopavond Drevenbuurt
Inloopavond Drevenbuurt

Op dinsdagavond 22 september vond op het gemeentehuis van Lansingerland een inloopavond plaats voor omwonenden van de Drevenbuurt.

Op deze avond werd het ontwerp voor het toekomstige groen in de buurt gepresenteerd.

Het gebeurt vaker dat omwonenden uitgenodigd worden om nieuwe plannen te bekijken en hier op te reageren. Bij de Drevenbuurt was echter iets bijzonders aan de hand. Het gepresenteerde ontwerp is namelijk in samenwerking met de omwonenden gemaakt in een âatelierâ.

Atelier
In een eerdere bijeenkomst op 16 juni is met de bewoners een zogenaamd âplan van eisenâ opgesteld. In dit plan is samen met bewoners aangeven hoe dat de toekomstige inrichting van het groen eruit moet komen te zien. Op kaarten van de buurt werd met viltstiften aangegeven welke inrichting wenselijk was. Bijvoorbeeld: welke bomen moeten gehandhaafd worden en welke juist vervangen door andere soorten? Waar moet het groen hoog zijn en waar juist lager? Welke plantensoorten willen de omwonenden graag terugzien in hun buurt? Het atelier werd geleid door een onafhankelijke expert die ervoor zorgde dat de discussie in goede banen geleid werd, maar ook dat het uiteindelijke resultaat past binnen het budget en goed te onderhouden is.

Kleurrijk ontwerp
Op basis van het overleg van de bewoners is een ontwerp opgesteld. Voor de Drevenbuurt leidde dit tot een ontwerp met veel kleur en afwisseling. In de tweede bewonersavond konden de omwonenden aangeven of ze zich in het ontwerp herkenden en of dit ontwerp in hun ogen goed zou passen in de buurt. Dit is natuurlijk een spannend moment voor zowel de ontwerper als de bewoners. Gelukkig bleek er onder de bewoners draagvlak te zijn voor het ontwerp, hoewel het natuurlijk niet altijd mogelijk bleek om aan alle wensen tegemoet te komen. Afhankelijk van goedkeuring van het college staan de werkzaamheden gepland voor begin 2010.
Inloopavond Drevenbuurt

Meer invloed
Zowel de gemeente als de meerderheid van de betrokken bewoners heeft de aanpak van deze renovatie als positief ervaren. Deze opzet past binnen de ambitie van de gemeente Lansingerland om haar inwoners meer invloed te geven en te betrekken bij hun eigen leefomgeving. In de toekomst zal deze werkwijze vaker gebruikt worden bij herinrichtingen.