CNV Onderwijs

8 oktober 2009

Nieuwe salarisonderhandelingen voor het Primair Onderwijs

Categorie: Actueel Starters

Er komen nieuwe overleggen over het salaris in het primair onderwijs

De onderhandelingen in het Primair Onderwijs in 7 vragen


1. Waarom komen er onderhandelingen over het salaris?

De huidige Centrale CAO-PO had een looptijd tot 1 augustus 2009 en is dus afgelopen. In deze Centrale CAO-PO zijn de afspraken met de minister vastgelegd over onder andere de loonontwikkeling en de eindejaarsuitkering (de primaire arbeidsvoorwaarden).


2. Komen er ook onderhandelingen over andere arbeidsvoorwaarden?

De afspraken over bijvoorbeeld verlof, taakbeleid en reiskosten (de zogenaamde secundaire arbeidsvoorwaarden) zijn vastgelegd in de Decentrale CAO-PO 2009 en het overleg daarover is met de PO-raad, de werkgevers, dus een ander traject.


3. Wat is de reactie van de minister?

CNV Onderwijs en andere vakbonden hebben een brief gestuurd naar het Ministerie van OCW. Deze heeft gereageerd met dat er voor het jaar 2010 nog `veel onzekerheden bestaan' en dat `in de Trendnota 2010 een nullijn* voor 2010 wordt aangegeven'. De minister meldt verder dat `de crisis ook gevolgen zal hebben voor de loonontwikkeling in het primair onderwijs'.


4. *Wat is de nullijn?

Dat betekent dat het salaris niet minder wordt, maar ook dat je er niet op vooruit gaat.


5. Wat gebeurt er nu?

Plasterk wil nu alleen overleg voeren over een Centrale CAO-PO tot 1 januari 2010 en wenst het overleg te starten op 8 oktober 2009. Over de Centrale CAO-PO vanaf 1 januari 2010 wordt later - mede op basis van de loonontwikkeling in de marktsector in 2010 - opnieuw overleg gevoerd.


6. Wat wil CNV Onderwijs bereiken?

CNV Onderwijs is van mening dat het primair onderwijs recht heeft op een salarisverhoging, ondanks de crisis.

Loonontwikkeling

Voor de loonontwikkeling voor het primair onderwijs wordt ingezet op een structurele salarisverhoging per 1 augustus 2009 die tenminste de correctie van de inflatie voor 2009 garandeert.

Structurele eindejaarsuitkering

In de huidige Centrale CAO-PO staat de afspraak om `een volledige 13^e maand te realiseren'. CNV Onderwijs houdt de minister hier aan en wil hierover dan ook afspraken maken.

Eindejaarsuitkering OOP

De specifieke eindejaarsuitkering voor het onderwijsondersteunend personeel in het primair onderwijs is niet geïndexeerd en voor het laatst verhoogd per 1 januari 2006. CNV Onderwijs wenst deze eindejaarsuitkering met ingang van 1 augustus 2009 structureel te indexeren.

Benutting fiscale ruimte

Op grond van fiscale wetgeving kunnen bepaalde kosten als belastingaftrekpost worden opgevoerd. CNV Onderwijs wil deze regelingen voor het primair onderwijs mogelijk maken door deze centraal in de cao vast te leggen. Het betreft:


· de regeling reiskosten woon-werkverkeer. Hierdoor wordt voldaan aan de fiscale eis dat er sprake dient te zijn van een `structurele personeelsregeling';


· een belastingvrije internetvergoeding. Het gebruik van de privé-internetaansluiting voor schoolzaken (bijvoorbeeld voor het digibord) betekent dat wordt voldaan aan de wettelijke fiscale eis van 10% zakelijk gebruik van de internetaansluiting.


7. Wat gebeurt er met de Convenantsgelden en de Functiemix?

CNV Onderwijs blijft de komende jaren eisen dat de minister niet tornt aan de budgetten voor het Convenant `Leerkracht van Nederland' en met name voor de Functiemix PO. Dit geld is en blijft hiervoor bestemd en de Functiemix PO zal tussen 2010 en 2014 stapsgewijs worden ingevoerd.

Zie voor uitgebreide informatie hierover:
www.meerverdieneninhetonderwijs.nl.

---