Gemeente Westervoort

Verslag startbijeenkomst Westervoort

Op 29 september 2009 vond de startbijeenkomst van het onderzoek naar sociale samenhang en leefbaarheid in Westervoort plaats. Er kwamen maar liefst 62 bewoners en vertegenwoordigers van organisaties naar de Nieuwhof om meer informatie te krijgen over het onderzoek en om hun eigen mening te geven over hoe het met Westervoort gaat.

Wethouder Wobma leidde het onderzoek in: "Westervoort kent een rijk verenigingsleven met vele verenigingen, clubs en sociale verbanden. Deze verbanden draaien grotendeels op vrijwilligers en dat verdient waardering. Maar de gemeente wil ook oog hebben voor die mensen die niet vanzelf mee kunnen doen, maar een steuntje in de rug nodig hebben. Denk aan mensen met een lichamelijke, geestelijke of financiële beperking. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van inwoners van Westervoort om mensen te betrekken bij activiteiten en elkaar te helpen. Maar ook het doorgeven van signalen en het oppakken van problemen is iets waar we als burgers, organisaties en gemeente gezamenlijk verantwoordelijkheid in hebben."

Dit verslag geeft u een impressie van wat er verder deze avond besproken is.

Het onderzoek
het Centrum voor Samenlevingsvraagstukken voert dit onderzoek uit. Het doel is te kijken hoe het er op dit moment in Westervoort voor staat met de betrokkenheid van mensen en de bereidheid om elkaar te helpen en te ondersteunen. Het eindresultaat is een rapport met onderzoeksresultaten en advies. Dit document zal de basis zijn voor de Wmo-plannen voor volgende jaren van de gemeente, maar hopelijk ook voor andere organisaties in Westervoort.

Het onderzoekstraject
Tijdens de startbijeenkomst is er al veel informatie verzameld over hoe organisaties en inwoners over Westervoort denken, wat er goed gaat en wat aandacht verdient. Ook kijken de onderzoekers naar rapporten en plannen voor Westervoort uit de afgelopen jaren. Daarnaast zullen de komende tijd vragenlijsten uitgezet worden bij een grote groep burgers en bij organisaties en verenigingen in Westervoort. Zij mogen hun mening geven over de manier waarop mensen met elkaar omgaan in Westervoort, over waar ze trots op zijn in Westervoort en wat er nodig is om de sociale samenhang en verbondenheid van mensen te versterken. Om nog meer informatie te ontvangen, worden dit najaar ook diverse gesprekken (interviews) gehouden. Daarna wordt een onderzoeksrapport geschreven waarbij aandacht besteed wordt aan wat er goed gaat, wie een belangrijke rol spelen of kunnen spelen voor de Westervoortse samenleving en waaraan gewerkt moet worden de komende jaren. In het rapport wordt ook een advies gegeven over hoe de gemeente, andere partijen en burgers aan de slag kunnen gaan. Het streven is eind januari het onderzoek af te ronden en de resultaten te presenteren aan alle geïnteresseerden in Westervoort.

In gesprek met elkaar
Er volgde daarna een interactief gedeelte waarin de aanwezigen met elkaar in gesprek gingen en kennis maakten met elkaar. De groepen werden ingedeeld op basis van de wijk of buurt waarin hij of zij woont (of werkt). Samen dachten ze na over wat zij verstaan onder een buurt, welke complimenten ze Westervoort kunnen geven en welke aandachtspunten zij kunnen formuleren. Iedereen blijkt iets ander te verstaan onder zijn of haar buurt. De een ziet de buurt als de straat waarin hij of zij woont; de ander denkt aan alle huizen in een bepaald woonblok, omringt door grote wegen. Hoewel de meningen over wat een buurt is verschillen, waren er ook overeenkomsten te ontdekken: een goede buurt is een buurt met winkels en contact tussen bewoners onderling, met mensen die je kent en waar je eventueel hulp kunt vragen. Bovendien leer je elkaar kennen als je samen iets doet voor je buurt.

Complimenten
Er worden meer dan 40 complimenten gegeven, voornamelijk over de sfeer in Westervoort. Er is een rijk verenigingsleven en de sfeer wordt als goed ervaren, net als de activiteiten in Westervoort. Het serviceteam verdient een duidelijk compliment voor hun inzet, evenals de wijkraden en de dienstverlening van de gemeente. Tot slot zijn er ook positieve punten genoemd over de openbare ruimten. Men is blij met het Horsterpark, de aangelegde verkeersdrempels, het centrum en het werken aan een station.

Aandachtspunten
Zwerfvuil, hondenpoep en verkeersoverlast blijven om aandacht vragen. Daarnaast is de rolstoeltoegankelijkheid en het groenonderhoud van wijken en eigen tuintjes van groot belang. Wat betreft activiteiten hebben diverse aanwezigen behoefte aan meer evenementen en recreatieve voorzieningen in eigen dorp, zodat Westervoort meer gaat leven. De doelgroep jongeren is apart te benoemen en vraagt ook om extra aandacht. Voorzieningen dichtbij de mensen, in de wijken worden ook als verbeterpunt gezien.

Plezierig wonen in óns dorp
"We moeten het samen doen. We vormen samen een gemeenschap en zullen samen in de buurten en wijken van Westervoort aan de slag moeten gaan", zegt wethouder Breunissen. "Een betrokken samenleving vraagt om betrokkenheid van iedere burger en iedere organisatie in Westervoort", zo stelt de wethouder. Hij doet ook de oproep om oog te hebben voor elkaar. Het doel: "om over een paar jaar het gevoel te hebben dat we samen sterker zijn geworden en met veel plezier in ons dorp Westervoort wonen".

Meer informatie
Wilt u meer informatie over het onderzoek, dan kunt u contact opnemen met Angélique Voskamp, gemeente Westervoort, telefoon (026) 3179911. Wilt u zelf iets kwijt aan de onderzoekers? Dat kan!

U kunt contact opnemen met Femmianne Bredewold telefoon (038) 4255514 of stuur een mail naar fbredewold@gh-gpc.nl.

Te downloaden:

* complimenten en aandachtspunten.pdf (974 KB)
* kort_verslag_startbijeenkomst_westervoort.pdf (110,22 KB)

Dorpsplein 1 6931CZ; P: Postbus 40 6930 AA; T: (026) 3179911; F: (026) 3113623 E: gemeente@westervoort.nl