VU medisch centrum

Ramadan afgesloten met wereldfeest

7 oktober 2009

Aan het einde van de vastenmaand, Ramadan, vieren Moslims over de gehele wereld feest met gebeden en culturele festiviteiten. Dit feest noemt men 'Ied-ul-fitr' en wordt in Nederland aangeduid als het Suikerfeest. VUmc-ers vierden het feest mee.

Tijdens het Suikerfeest konden VUmc studenten en medewerkers kennis maken met gerechten uit verschillende landen Foto: Miquil Tjon Kon Fat Dit jaar heeft Dialoog@VU, in samenwerking met het programma interculturalisatie VUmc, laten zien dat het Suikerfeest op veel verschillende plaatsen op de wereld gevierd wordt en dat er overal op een andere manier invulling aan gegeven wordt. Er waren culturele vleugjes uit verschillende landen zoals Indonesië, India, Turkije, Marokko en Afghanistan.

Uitdagend perspectief
Na ontvangst met koffie, thee, dadels en zoetigheden was er gelegenheid om de vijf landenstands af te lopen. Dagvoorzitter Wim de Haan heette iedereen welkom in de Amstelzaal. Hierna nam Arslan Karagul de deelnemers mee op een spirituele reis. Zijn doe'a (gebed) klonk indrukwekkend.
Elmer Mulder deed het welkomstwoord vanuit VU en VUmc, waarin hij benadrukte dat we kennis over culturen willen vergroten. Zowel de VU, studenten en docenten, als VUmc medewerkers en patiënten, krijgen steeds meer kleur. Dat stelt eisen aan de zorg en hij vertelde hoe dit al vorm wordt gegeven en nog verder vorm krijgt. Hij noemde dit een uitdagend perspectief dat bijvoorbeeld zichtbaar wordt in de viering van dit Suikerfeest.

Culturen
Hierna volgde een optreden van de Indonesische dansgroep Bunga Mas en las de Afghaanse student Yalda Popal poëzie voor over 'elghorba' (letterlijk vertaald: ver van je land). De Nederlandse student Lars Jongerius vertelde ons op een humoristische wijze over zijn ervaringen met het Suikerfeest. De Turkse dansgroep Elele vermaakte de aanwezigen met een prachtige dans.
Tenslotte nodigde Wim Haan iedereen uit om deel te nemen aan al het lekkers dat op de tafels stond. De avond werd afgesloten met luchtige stellingen en het optreden van de Andalusische band Firkat Tetouan, die 'tarab al andalousi' speelden, een Noord Marokkaans muziekgenre.

Enthousiaste reacties
Medewerkers en studenten waren enthousiast over de avond. "Kleurrijk, de VU kent meer nationaliteiten dan VUmc, ik hoop dat het een beetje aansteekt", aldus een van de deelnemers. "Goed initiatief. Mooie opkomst en enthousiaste mensen", stelde een ander. "Goed dat we dit soort activiteiten met elkaar doen." "We kunnen veel leren van elkaar." "Belangrijk dat je bij de dingen die je viert juist elkaar ontmoet." En een doordenkertje: "blij dat dit de samenleving op de VU, niet de samenleving buiten de VU weerspiegelt."

Naziha Abachri
bron: Tracer