VU medisch centrum

Nieuwe lesmogelijkheden dankzij rechtstreekse verbinding OK

Live meekijken in de buik

7 oktober 2009

De chirurg verwijdert een darm met daarin een kwaadaardig gezwel. Op de beeldschermen is haarscherp te zien hoe hij, via een zogenoemde 'sleutelgatoperatie', de darm vrijmaakt uit de omgeving. De beelden rechtstreeks uit de buik worden nu vervangen door een 'overall' beeld vanuit de operatiekamer.

Foto: Mark van den Brink Dan weer een nieuw beeld: de patiënt op de operatietafel, met het operatiegebied centraal op het scherm. De chirurg vertelt, via zijn headset, hoe hij de darm benadert en welke structuren er vooral niet geraakt moeten worden. De beelden daarna spreken voor zich. Tijdens de operatie licht hij alles toe en beantwoordt hij vragen. In de colloquiumruimte heelkunde, die in verbinding staat met de twee nieuwe endoscopische OK's, hangen drie grote beeldschermen. Sinds begin september is het mogelijk live mee te kijken met operaties, en kunnen operateur en meekijkers met elkaar communiceren.

Hightech
Gastro-intestinaal chirurg Jeroen Meijerink is de drijvende kracht achter dit nieuwe staaltje techniek, en vanzelfsprekend enthousiast over de mogelijkheden. "Met een paar drukken op de knop in de OK kan men - waar ook ter wereld - volgen wat wij op deze OK's doen, en daar ook vragen over stellen. Via glasvezelkabels komen de beelden in de colloquiumruimte, maar desgewenst ook in andere ziekenhuizen, congreszalen of zelfs op het internet. Hierdoor kunnen we nu op een congres live een operatie presenteren. Bij heel ingewikkelde operaties kunnen we ook deskundigen van elders mee laten kijken of zelf anderen adviseren."
Meijerink vertelt over de techniek maar vooral over de mogelijkheden. "Voor de lesprogramma's van coassistenten en arts-assistenten biedt dit heel nieuwe mogelijkheden. Maar we kunnen ook workshops en kleine congressen verzorgen voor chirurgen uit andere ziekenhuizen die zich willen bijscholen. Ze kunnen dan meekijken, en later natuurlijk ook meedoen." Kijkend in de toekomst ziet Meijerink nog meer kansen: "Ik kan me voorstellen dat we, bijvoorbeeld maandelijks, een eendaags virtueel lesprogramma op het internet verzorgen, waaraan professionals vanuit de hele wereld, van achter hun PC kunnen deelnemen."

Toestemming
Volgens chirurg Meijerink zijn met name de laporoscopische ingrepen geschikt om te volgen omdat de beelden door het cameraatje direct vanuit het operatiegebied komen. "Maar ook 'open' operaties kunnen worden gevolgd. Er zit een camera in de operatielamp, boven de tafel. En er zit er nog een aan de muur. Beide camera's kunnen inzoomen en draaien, waardoor praktisch alles wat er in de OK gebeurt - hoe klein of hoe groot ook - in beeld kan worden gebracht." Meijerink benadrukt dat het uitzenden van een operatie altijd op afspraak gebeurt en dat niet iedereen zomaar kan meekijken. Het signaal wordt gestuurd vanuit de operatiekamers naar een specifiek adres en men kan niet zomaar inloggen. Belangrijk vindt hij ook om te benadrukken dat de patiënt vooraf geïnformeerd en om toestemming gevraagd moet worden.

Mariet Buddingh
bron: Tracer