VU medisch centrum

Nobelprijswinnaars bekend gemaakt

7 oktober 2009

De Nobelprijs voor fysiologie en geneeskunde gaat dit jaar naar Carol Greider, Elizabeth Blackburn en Jack Szostak, voor hun ontdekking hoe chromosomen worden beschermd door telomeren en het enzyme telomerase. Samen met Szostak vond Blackburn uit dat een unieke DNA-reeks aan het einde van elk chromosoom, de zogenaamde telomeer, het chromosoom beschermt tegen degradatie. Bij elke celdeling wordt de telomeer korter, waardoor de cel veroudert en na zo'n vijftig tot honderd delingen sterft. Samen met Greider identificeerde Blackburn het enzym telomerase, dat normaal slechts actief is in kiembaan- en stamcellen, waarin het de telomeren verlengt.

Hun vinding is van groot belang geweest voor het onderzoek naar kanker, omdat de telomeren daarbij niet korter worden, en naar een aantal erfelijke ziekten waarbij het korter worden van de telomeer juist is versneld.
"Op VUmc zijn deze ontdekkingen gebruikt bij het onderzoek naar onder andere cervix- en longkanker", aldus Peter Snijders, hoofd moleculaire pathologie. "Als telomerase overactief is, duidt dat erop dat het natuurlijke verkortingsproces van telomeren wordt gecompenseerd en cellen oneindig kunnen blijven delen. Het is daarom een aanwijzing dat zich kankercellen kunnen gaan ontwikkelen. Dit fenomeen heeft ons dus meer inzicht gegeven in het ontstaan van kanker."

Monique Krinkels
bron: Tracer