Unie KBO geeft Kamerleden advies preferentiebeleid

08/10/2009 14:16

Unie KBO

Vandaag staken apothekers tegen uitkleding van de farmaceutische zorg. Volgens de apothekers ontstaat er steeds meer chaos in apotheken ten gevolge van het preferentiebeleid dat zorgverzekeraars voeren. Ze vinden het preferentiebeleid waardoor patiënten gedwongen worden om voortdurend van geneesmiddel te wisselen niet langer uitvoerbaar. De zorgverzekeraars staan lijnrecht tegenover de apothekers. Ze vinden dat er jarenlang teveel betaald is voor medicijnen. De Unie KBO als grootste seniorenorganisatie vindt de financiële voordelen van preferentiebeleid zichtbaar, maar is van mening dat er wel een aantal inhoudelijke bezwaren te noemen is. Hierover heeft de Unie KBO een e-mail gestuurd naar een aantal Kamerleden van de PvdA, CDA, SP en SGP met het verzoek om deze mee te nemen bij het Algemeen Overleg van de Tweede Kamer met minister Klink.

Geachte Kamerleden,

Vandaag vindt het AO geneesmiddelenbeleid plaats. De Unie KBO wil u als vertegenwoordiger van 320.000 senioren een aantal aandachtspunten meegeven.

Inmiddels zijn de financiële voordelen van het preferentiebeleid zeer overtuigend gebleken. We zijn aanhanger van het standpunt: goedkoop als het kan, duur als het moet.

We willen u wel wijzen op een aantal inhoudelijke negatieve neveneffecten:


1. Vanuit oogpunt van medicatiebewaking is het wenselijk dat zorgverzekeraars voor minimaal twee jaar het voorkeursassortiment vaststellen. Niemand is gebaat bij een constante wisseling van medicijnen.


2. De vergoeding van medicijnen wordt voor de medicijngebruiker steeds ondoorzichtiger. Uiteraard willen zorgverzekeraars het gebruik van preferente middelen stimuleren door bijvoorbeeld een tegemoetkoming in het eigen risico af te spreken of tot premiereductie over te gaan. De zorgverzekeraars moeten hierover duidelijk communiceren met zowel verzekerde als apotheker. Een gevolg is dat de verzekerde bij wijze van spreken met zijn polisblad naar de apotheek of arts moet.


3. Graag zouden wij zien dat zorgverzekeraars in hun zorginkoopbeleid kwaliteit voorop stellen door bijvoorbeeld met topapothekers bijzondere afspraken te maken.


4. We dringen erg aan op een verplichte jaarlijkse medication check voor mensen die meer dan vier medicijnen per dag gebruiken, maar alleen als de apotheker hiertoe een gedegen opleiding heeft gevolgd. We zijn nog in afwachting van de resultaten van diverse pilots, maar onderzoek uit het Verenigd Koninkrijk wijst uit dat een medication check het aantal valincidenten gereduceerd is. Onderzoek in Nederland door DGV in verzorgingshuizen geeft vele medicatiewijzingen en besparingen aan.


5. Apothekers voeren de strijd om het geld over de rug van de kwetsbare oudere. We krijgen nog steeds verontruste telefoontjes binnen van senioren die zich vertwijfeld afvragen of ze zelf hun medicijnen moeten betalen/voorschieten. We nemen dit de apothekers zeer kwalijk en vinden dat ze andere wegen hadden moeten bewandelen dan de media opzoeken.

We wensen u een vruchtbaar Algemeen Overleg toe.

Met vriendelijke groet,

Unie KBO

Stella Salden, directeur





http://WWW.UNIEKBO.NL