KNHS

Nieuwe Grand Prix juryleden
8 oktober 2009
juryleden

Ermelo (KNHS) - Op woensdagavond 7 oktober deden een zevental juryleden in Ermelo examen om bevoegdheid te krijgen om op het hoogste dressuurniveau, de Grand Prix, te mogen jureren. Dat de kandidaten zeer goed voorbereid waren bleek wel uit het feit dat ze allen met vlag en wimpel slaagden voor het examen.

Zes Grand Prix ruiters waren bereid gevonden om op het KNHS-centrum in Ermelo hun kunnen te tonen en de aspirant juryleden een proef te tonen ter beoordeling. Een inzet waarvoor veel dank verschuldigd is. Deze ruiters hebben immers de tijd vrijgemaakt om de gehele sport een dienst te bewijzen. Monique van der Heijden, namens de KNHS verantwoordelijk voor het organiseren van de examens, vertelt; "Er zijn ruiters die liever niet meewerken aan examens omdat ze bang zijn dat juryleden ze dan direct een stempel geven. Dat maakt het soms moeilijk een geschikte groep bij elkaar te krijgen. Gelukkig wisten Leunis van Lieren, Liseon Kamper, Tamar Zweistra, Yessin Rahmouni, Kirsten Beckers en Hans Peter Minderhoud de weg naar Ermelo te vinden om hun kunnen te tonen.

De genoemde ruiters reden allen een Grand Prix proef die door de aspirant Grand Prix juryleden beoordeeld werd. Als examencommissie beoordeelden de heren Jan Peeters en Adriaan Hamoen ook de getoonde verrichtingen. De uitslagen van de aspirant juryleden mocht daarbij maximaal een vooraf bepaald percentage van 2% afwijken van dat van de examencommissie. Hanneke Gerritsen, Maarten van der Heijden, Rita van der Meulen, Pauline van Nispen, Monique Peutz, Karin Retera en Jeanine van Twist bleven echter allen ruim binnen de marge en mogen zich, nadat ze nog een stage hebben voltooid, Grand Prix jurylid noemen.

Ook Wim Ernes, projectmanager van het Masterplan Officials van de KNHS, was aanwezig bij het examen. Hij voorzag de ruiters direct na hun proef ook nog van de nodige feed back, een initiatief dat zeer gewaardeerd werd. Ernes; "Wij zijn blij dat de ruiters deze moeite willen doen en stellen daar graag iets tegenover. Natuurlijk is het voor vele een mooi oefenrondje maar ik draag graag bij door wat extra aanwijzingen te geven. Ik denk zeker niet dat de ruiters bang hoeven te zijn dat deze nieuwe juryleden nu direct een bepaald beeld vast houden van hun verrichtingen van vandaag. In de huidige opleiding voor juryleden benadrukken we heel erg het belang van het jureren in het hier en nu. Daar worden mensen ook streng op beoordeeld en geselecteerd omdat het gewoon enorm belangrijk is dat je als dressuurjurylid beoordeeld wat je op dat moment ziet, en niet wat je denk te zien of te weten door eerdere opgedane ervaringen."