Gemeente Enschede

Opvallende stadshaard siert Roombeek

Grootste Delfts Blauwe kunstwerk komt in Enschede

In 2010 is Roombeek een opvallende en functionele blikvanger rijker. Op de hoek Deurningerstraat-Beekstraat, op de kop van het voormalig Grolsch terrein, verrijst een kunstzinnige stadshaard met een Delftsblauw uiterlijk. De stadshaard wordt, in opdracht van Essent Warmte, aangelegd ten behoeve van het warmtenet in Roombeek en zal per
1 februari 2010 in bedrijf zijn. Met een gebouwhoogte van 10 meter en schoorsteen van 42 meter is het gebouw het grootste Delfts Blauwe kunstwerk van Nederland. Aanstaande zaterdag zullen twee warmteketels in het geraamte worden gehesen. Hierdoor is de grootte van de installatie goed zichtbaar.

Warmtekrachtcentrales zijn meestal neutrale, industriële gebouwen, gelegen op een onopvallende locatie. Omdat de stadshaard in het architectonische Roombeek én op een prominente plek in Roombeek ligt, krijgt het gebouw een imposant uiterlijk, besloot architect Branimir Medic van de Architekten Cie.

In samenwerking met kunstenaar Hugo Kaagman kwam het ontwerp voor de gevel tot stand die direct doet denken aan Delfts Blauwe tegels. Figuratieve afbeeldingen die associëren met het produceren van energie en beeltenissen van bekende Enschedese gebouwen/personen sieren de gevel van de stadshaard. De Hollandse warmte en gezelligheid die het ontwerp uitstraalt, duidt meteen de functie van het gebouw: het verwarmen van Roombeek. Vanaf week 44 wordt gewerkt aan de opvallende gevel van stadshaard.

In week 37 en 38 is het 10 meter hoge grijze geraamte van de stadshaard opgetrokken. Eind oktober zal de 42 meter hoge schoorsteen van de stadshaard verrijzen.

Zaterdagochtend 10 oktober om 8.00 uur worden er twee reusachtige warmteketels in het geraamte gehesen die aangesloten worden op het warmtenet van Essent.

Vanaf week 44 wordt de gevel bekleed met de Delfts Blauwe panelen van
1 x 1 meter. Op 1 februari 2010 zal de stadshaard in bedrijf zijn en alle gebouwen, winkels en (toekomstige) woningen in Roombeek verwarmen. De nieuwe stadshaard vervangt het tijdelijke ketelhuis aan de Dr. van Damstraat.

Geplaatst: 08 oktober 2009.

8 oktober 2009