Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


2009Z18086

Vragen van de leden Aasted-Madsen-van Stiphout en Van Vroonhoven-Kok (beiden CDA) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het feit dat het Cuypersgenootschap een monumentenstatus voor de Maria Goretti-kerk in Kerkrade heeft aangevraagd. (Ingezonden 6 oktober 2009)


1
Bent u op de hoogte van het feit dat het Cuijpersgenootschap een monumentenstatus voor de Maria Goretti-kerk in Kerkrade heeft aangevraagd? 1)


2
Heeft u kennisgenomen van de bouwkundige staat van het gebouw en het onderzoeksrapport van de constructeur? 2)


3
Hoe beoordeelt u het aanwijzingsverzoek tot monument, gezien de bouwkundige staat waarin het na de gedeeltelijke sloop verkeert en het feit dat het interieur van de kerk al voor de verkoop aan de huidige eigenaar verwijderd was?


4
Kunt u vergelijkbare situaties benoemen waarin belanghebbenden op het allerlaatste moment een aanwijzigingsverzoek indienen bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed? Hoeveel procent van die aanwijzigingsverzoeken heeft geleid tot de monumentenstatus?


5
Erkent u de grote economische, maatschappelijke en veiligheidsgevolgen van de vertraging die zo'n aanwijzigingsverzoek oplevert? Wie moet volgens u de kosten van deze vertraging dragen? Kan van een AWBZ-instelling 3) verwacht worden dat zij deze kosten draagt?


6
Op welke termijn krijgt de eigenaar duidelijkheid in deze kwestie?


7
Is de gemeente bevoegd sloop te gelasten als dit uit veiligheidsoverwegingen noodzakelijk wordt geacht?


1) L1 radio en televisie, 28 september 2009

2) Onderzoeksrapport van de constructeur

3) AWBZ: Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten