Landstede

Groot feest bij Noggus&Noggus in Dalfsen

Het begon ooit in de jaren 80 van de vorige eeuw in een voormalige stalling van de gemeente aan de Kerkenkamp. Nu, 25 jaar later, is Noggus&Noggus een begrip in Dalfsen en wijde omstreken, met de grote, kleurrijke vestiging aan de Singel. Een kwart eeuw kringloop in Dalfsen: reden voor een groot feest!

In de loop van 25 jaar is er veel gebeurd op het gebied van Kringloop in Dalfsen. Vooral qua vestigingen, goederenstroom en omvang van de organisatie. Maar op zich zijn de doelstellingen eigenlijk hetzelfde gebleven: het beperken van afvalstromen door de inzameling, bewerking en verkoop van afgedankte maar herbruikbare goederen, en het creëren van sociale werkgelegenheid.

Begin jaren 80 werd in Dalfsen het project Mensen zonder baan in het leven geroepen, vertelt Aart Bleumink. Hij is manager van de Stichting Landstede Kringloop, waar Noggus&Noggus in Dalfsen en Ommen onder vallen, en sinds vorig jaar ook De Groene Cirkel in Vollenhove, Zwartsluis, Rouveen en Hasselt.

Mensen zonder baan was een werkgelegenheidsproject in Dalfsen, waardoor mensen met een uitkering zinvol aan de slag konden. In eerste instantie begonnen ze met volkstuintjes aanleggen, bossen opschonen, dat soort dingen.

Maar toen kwam iemand op het idee om het afval langs de weg in te gaan zamelen. Je had in die jaren een grote werkloosheid en er was sprake van een ontwakend milieubewustzijn, en door die twee feiten te combineren kreeg je dus het begin van de kringloop in Dalfsen.

Eerst ging men gewoon met een aanhanger achter de auto rondrijden en spullen inzamelen, maar al snel breidde dat uit. Toen Aart er in 1995 begon, was juist Kringloopbedrijf Vechtgoed ontstaan uit een samenwerking tussen Stichting De Sprong uit Hardenberg en Stichting Vechtstreek in Ommen en Dalfsen. Ik heb aan alle facetten van het kringloopgebeuren meegewerkt, vertelt hij. Goederen opgehaald, gerepareerd, opgeknapt en verkocht.

Het is prachtig om te zien wat er allemaal door je handen gaat. Zo kregen we eens een keer een paar met goud gevulde kiezen. Die hebben we naar een juwelier gebracht. In eerste instantie was Aart de enige voltijdsmedewerker en stonden er verder nog twee parttimers op de loonlijst. Maar nu hebben we twaalf betaalde krachten. En er werken rond de honderd vrijwilligers en studenten in de zes vestigingen.

Vorig jaar hebben TNO en Kringloopketen Het Goed onderzocht wat de effecten zijn van kringloopinzameling op CO2-uitstoot, en dat is 1 op
1. Dus als je 1000 kilo inzamelt, staat dat ongeveer gelijk met een reductie van 1000 kilo CO2. Kijk, we wisten wel dat we nuttig werk deden, maar het is wel eens mooi om het op deze manier bevestigd te krijgen.

Ook de sociale doelstelling staat hoog in het vaandel. We creëren onbetaalde werkgelegenheid, waarmee we een zinvolle dagbesteding bieden aan vrijwilligers bijvoorbeeld. En daarbij zijn we ook een opstapje naar betaald werk.

Noggus&Noggus maakt deel uit van de reïntegratieketen. Dat vindt iedereen fantastisch, het is alleen wel jammer dat we daar geen financiële vergoeding voor krijgen. Wel voor de inzameling vanuit de milieupot dus, maar niet voor het sociale aspect.

Terwijl toch al heel veel mensen via ons zijn doorgestroomd. Het gaat goed met de kringloop. Door de crisis is de instroom iets minder, maar we mogen zeker niet klagen, stelt Aart.

Op zaterdag 10 oktober is het Nationale Kringloopdag en zijn er leuke aanbieding en is er koffie op alle vestigingen van Noggus&Noggus en de Groene Cirkel. Maar bij Noggus&Noggus in Dalfsen worden er vele extra bloemetjes buiten gezet. Want een kwart eeuw Kringloop in Dalfsen is natuurlijk reden voor een feest.

De wethouders Diny Laarman en Ton de Vries van de gemeente Dalfsen maken aan het begin van de ochtend om half elf hun opwachting en ook Marc Westenberg van het College van Bestuur van Landstede spreekt een woordje. Om elf uur is er de modeshow Kringloop & Vintage. En eigenaars van klokken en meubelen kunnen hun spullen laten taxeren van half twaalf tot drie uur tijdens Tussen Kunst & Kitsch.

En verder: Clown Bertus voor de kinderen, oude ambachten zoals boekbinden, restauratie oude gebruiksvoorwerpen en koper drijven, en een doorlopende presentatie 25 jaar Kringloop Dalfsen. En als klap op de vuurpijl: 25% jubileumkorting op het gehele assortiment!