Ministerie van Justitie

Minister Hirsch Ballin houdt rede bij herdenking Alkmaars ontzet

Nieuwsbericht | 08-10-2009

Minister Hirsch Ballin heeft in de Laurenskerk in Alkmaar de 8 Oktober-rede uitgesproken tijdens de herdenking van het Alkmaars Ontzet.

Tijdens de 80-jarige oorlog tegen Spanje behaalde Alkmaar op 8 oktober 1573 als eerste stad een overwinning op Spaanse troepen die de stad belegerden. In zijn herdenkingsrede stond de minister stil bij het Alkmaar van na het ontzet. Dankzij de sociale cohesie in Alkmaar kon volgens de minister in deze stad kort na het ontzet weer sprake zijn van harmonie tussen de protestantse en katholieke bevolking.

Minister Hirsch Ballin: "Van dat Alkmaar kan worden geleerd dat een pluriforme samenleving zich tot een sterke gemeenschap kan ontwikkelen door wederzijds respect, ondersteund en bijeen gehouden door een rechtsstaat. Ook tegenwoordig spreekt wederzijds respect allerminst vanzelf. In onze pluriforme samenleving wordt wederzijds respect aan de ene kant bedreigd door tolerante onverschilligheid, aan de andere kant door intolerante onverdraagzaamheid. Op ons rust de verantwoordelijkheid het juiste midden te houden en de sociale cohesie in onze samenleving te versterken".

De volledige toespraak van de minister is te lezen via onderstaande link.

Meer informatie


* Toespraak minister Hirsch Ballin tijdens herdenking Alkmaars ontzet