FNV Sport

SER overleg mislukt, wat nu?

Het overleg in de SER over de AOW is afgelopen woensdagavond mislukt, dat heeft u ongetwijfeld via de media vernomen. Waarom is het mislukt? Wat wilden wij? En, wat gaan we nu als FNV doen!

Waarom is het mislukt?
Werkgevers, werknemers en kroonleden mochten in de SER vóór 1 oktober met andere bezuinigingen komen, zodat het plan van het kabinet, de AOW-leeftijd naar 67 jaar, niet zou hoeven doorgaan. Dat plan moest dan wel 4 miljard euro bezuiniging voor de overheid opleveren. Door de houding van de werkgevers is het niet gelukt met een ander plan te komen. Zij hadden maar één doel. Uw pensioen, het potje waar u zelf voor spaart boven op uw AOW, óók twee jaar omhoog brengen, zodat zij twee jaar pensioenpremie in eigen zak zouden kunnen steken. De FNV vindt dat de discussie over de pensioenen helemaal los staat van de discussie over de AOW. Toen de werkgevers woensdagavond eindelijk doorkregen wat ons standpunt daarin was, gooiden zij de handdoek in de ring.
Om hun doel te maskeren, kwamen zij nog met een plan om de AOW-leeftijd in één klap van 65 naar 67 jaar te brengen in 2025. Erger dan wat het kabinet wilde en zeker geen alternatief voor de bezuinigingen op de AOW. Dat konden we niet serieus nemen.

Welke uitgangspunten hebben wij?
Het is dus duidelijk dat er geen unaniem SER-advies meer komt. De politiek moet nu beslissen, en er is een grote kans dat de AOW-leeftijd wordt opgetrokken naar 67 jaar. Vanzelfsprekend gaan wij nu alles op alles zetten om de politiek op andere gedachten te brengen. Uitgangspunten daarbij zijn voor ons:
o Sterkste schouders zwaarste lasten.
o Het blijft mogelijk op uw 65ste te stoppen, uw AOW-uitkering blijft op peil.
o U kunt ook later stoppen, de keuze daarvoor ligt bij de werknemer. o Geen aantasting van pensioenrechten.

Sterkste schouders zwaarste lasten!
Toen wij in maart afdwongen, dat de SER vóór 1 oktober met een alternatief plan voor verhoging van de AOW leeftijd mocht komen, zijn wij direct aan de slag gegaan met het zoeken van andere bezuinigingen. Daarbij zijn wij uitgegaan van het principe, dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen.
Onze alternatieven voldoen hier prima aan. We noemen er een paar. o De hypotheekrenteaftrek beperken boven 1 miljoen euro levert alleen al een groot gedeelte van die 4 miljard op.
o Ook topinkomens aanpakken door een belastingtarief van 60 procent in te voeren voor inkomens hoger dan 250.000 euro staat op ons lijstje. o De belasting voor bedrijven verhogen.
o Fiscalisering van de AOW, dat wil zeggen rijke 65-plussers én rijke werkenden betalen meer mee aan de AOW. Dat helpt om de AOW in de toekomst betaalbaar te houden.
o Wij willen dat het kabinet en de werkgevers zich, net als wij, inspannen om meer mensen tussen de 50 en 65 jaar aan de slag te helpen, want er staan nog veel te veel mensen van deze leeftijd tegen hun zin aan de kant. Bovendien helpt dat ook voor de overheidsfinanciën.

Wat gaan we nu doen?
We gaan er samen met de andere twee vakcentrales (CNV en MHP) alles aan doen om de politiek op andere gedachten te brengen. Wij willen een eerlijk alternatief, waarbij iedereen nog steeds, net als nu, op 65-jarige leeftijd kan stoppen met werken. Met een AOW-uitkering die op peil blijft.

Om ons plan kracht bij te zetten en het kabinet te laten zien dat ze ons niet kan negeren gaan we op 7 oktober (van 11.55-13.00 uur) op verschillende plaatsen in het hele land 65 minuten actie voeren. Sluit u aan! Kijk op de website van FNV Bondgenoten voor een plaats bij u in de buurt.