Gemeente Breda

Bredase carnavalsbouwers krijgen de ruimte aan het Hekven

Met een extra loods aan het Hekven maakt het college van burgemeester en wethouders van Breda een voorlopig einde aan de huisvestingsproblemen van Bredase carnavalsclubs.

De loods ligt direct naast de loods die al door de bouwers gebruikt wordt en is met onmiddellijke ingang, geheel kosteloos beschikbaar. De bouwers kunnen in elk geval het komend jaar de loods gebruiken, met een mogelijke verlenging van nog eens vier jaar. Het is aan het nieuwe college om hierover in 2010 een besluit te nemen. Het college trekt hier het komend jaar ⬠22.000 voor uit.

Â

In Teteringen gaat carnavalsvereniging De Sikken een aantal wagens onderbrengen op het Hekven. De loodsen en het terrein van het Hekven zijn volledig eigendom van de gemeente Breda.

Wethouder Oomen: âCarnaval heeft een grote culturele waarde voor de stad. Deze oplossing biedt binnen de huidige economische situatie een sterke bijdrage van de Gemeente Breda aan het behoud van deze Bredase traditie.â

Â

Het college biedt ook voor de bouwers in de dorpen meer mogelijkheden. In het nieuwe bestemmingsplan buitengebied Zuid heeft het college een regeling opgenomen waarmee het mogelijk wordt om tijdelijke carnavalsbouwwerken neer te zetten bij agrariërs. Deze regeling wordt ook opgenomen in alle andere nieuwe bestemmingsplannen die gaan over het buitengebied van Breda, zoals het nieuwe bestemmingsplan Kom Teteringen en Zuiderhout, het bestemmingsplan Buitengebied Prinsenbeek en het bestemmingsplan Bavel Zuid.

Â

Meer specifiek geldt voor Prinsenbeek dat de Beheerstichting SBS, bestaande uit KPJ, Scouting en de BAK, naar verwachting voor het einde van dit jaar kan starten met de bouw van een eigen onderkomen aan de Strijpenseweg. Daartoe moet het ontwerpbestemmingsplan Buitengebied Prinsenbeek nog definitief worden en de bouwvergunning afgegeven worden. In Ulvenhout wordt op dit moment een nieuwe beheersstichting opgericht. Deze stichting bestaat uit de Stichting Katholieke Jeugdraad, de bouwclubs en de Stichting Ulvenhout Carnaval. Met deze nieuwe beheersstichting wordt een nieuwe gebruiksovereenkomst gesloten, zodat de bouwers het terrein en de gebouwen aan de Slotlaan (voormalige brandweerkazerne) in Ulvenhout kunnen blijven gebruiken.

Â

Breda, 8 oktober 2009