Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2009Z18263

Vragen van het lid Sap (GroenLinks) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het Sankt Ludwigklooster te Vlodrop Station. (Ingezonden 7 oktober 2009)


1
Herinnert u zich de eerder gestelde schriftelijke vragen over het Sankt Ludwigklooster te Vlodrop Station? 1)


2
Ligt het niet voor de hand, gezien uw antwoord op deze vragen, om in overleg te treden met organisaties die deskundigheid bezitten over en/of zich inzetten voor het herstel en behoud van rijksmonumenten zoals het Sankt Ludwigklooster?


3
Hoe groot is het risico dat MERU 2) zich zal onttrekken aan de verplichting om dit rijksmonument in de legale staat te herstellen? Heeft de gemeente voldoende juridische mogelijkheden om te voorkomen dat de door MERU veroorzaakte schade aan dit rijksmonument niet door MERU zelf hersteld zal worden? Zo nee, staan u dan aanvullende mogelijkheden ter beschikking?


4
Klopt de indruk dat u niet uitsluit dat de huidige plannen, gedeeltelijke sloop en nieuwbouw, alsnog worden uitgevoerd? Hoe verhoudt zich dit tot uw besluit om dit voormalige klooster de status van rijksmonument toe te kennen?


5
Vindt u het eigenlijk niet nu al zinvol om op landelijk niveau na te denken over de toekomstige bestemming van het Sankt Ludwigklooster?


1) Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2009-2010, nr. 98
2) MERU-sekte: volgelingen van de onlangs overleden Maharishi Mahesh Yogi