Gemeente Arcen en Velden



---

Kassen Laerbroeck en Maasdal Velden voorgedragen bij Rijk

De sanering van verspreid liggende kassen bij Hout-Blerick en het Maasdal bij Velden is door de Provincie Limburg voorgedragen bij het ministerie van VROM als voorbeeldproject voor het innovatieprogramma `Mooi Nederland'. Het Rijk wil in dit kader 10 projecten ondersteunen, die zich richten op een duurzame glastuinbouw door middel van het verplaatsen en saneren van kassen. Het Rijk wil deze projecten versnellen.

Een voorwaarde voor ondersteuning is dat deze kassen bij voorkeur in landschappelijk waardevolle gebieden liggen en buiten de bundelingsgebieden. De ondersteuning zal met name bestaan uit het leveren van expertise bij het opstellen van een plan van aanpak, het bijdragen aan de totstandkoming van regiospecifieke afspraken en de inzet van extra geld van de overheid.

De Provincie Limburg heeft binnen dit kader de projecten Laerbroeck in de gemeente Venlo en het project Maasdal Velden voorgedragen. Het betreft in beide gevallen projecten die zijn gelegen in het stroomvoerend winterbed van de Maas. De projecten hebben een meerledige doelstelling. Belangrijk doel is hoogwaterveiligheid van de gebieden langs de Maas te vergroten. Door de belemmeringen van de kassen weg te nemen krijgt de rivier meer ruimte. In de ontstane ruimte kunnen maatregelen worden genomen, zoals het aanleggen of verbreden van hoogwatergeulen. De te verplaatsen bedrijven krijgen op hun nieuwe locatie meer mogelijkheden om zich duurzaam verder te ontwikkelen. Het laatste, maar zeker niet minst belangrijkste doel is een kwaliteitsverbetering van natuur en landschap in de projectgebieden, waardoor deze ook een grotere toeristische en recreatieve waarde krijgen. De Provincie hoopt hierdoor meerdere vliegen in een klap te slaan.

---