Gemeente Helmond


Fontein op de Tolpost

In de Binnenstad van Helmond is op de Tolpost een fontein geplaatst.

Momenteel vindt er in de binnenstad van Helmond een grootschalige herstructurering plaats. Eén van de speerpunten is de verbetering van de openbare ruimte. In het hart van de wijk ligt de Tolpost, een kruispunt van vijf wegen en een plein voor verblijf en ontmoeting. Om extra betekenis te geven aan het plein is ervoor gekozen om centraal een fontein als blikvanger te plaatsen. De fontein geeft betekenis aan het plein, als herkenningspunt en ontmoetingsplek.

Fontein en kunstwerk

Een fontein moet in de winter vanwege vorstgevaar worden afgesloten. Om te voorkomen dat er in de winter niet meer te zien is dan een lege kale bak is er voor gekozen om de fontein op de Tolpost te laten ontwerpen door een kunstenaar. In zomer is het dan een fontein en in de winter een op zichzelf staand kunstwerk.
Voor het ontwerp van de fontein zijn drie kunstenaars gevraagd om een schetsontwerp te maken. Na een zorgvuldige afweging hebben het College van Burgemeester en Wethouders, adviescommissie Beeldende Kunst, bewoners en ondernemers in de Heistraat gekozen voor het ontwerp van Henk Visch.

Lees het volledige artikel hier.