Gemeente Urk

Begroting Urk sluitend


De begroting van Urk voor 2010 is sluitend, maar in meerjarenperspectief is er een tekort van 500.000 euro. He tekort wordt direct veroorzaakt door kortingen van het rijk op de uitkering gemeentefonds.

De gemeentebegroting 2010 en het meerjarenperspectief 2011-2013 is opgemaakt binnen het perspectief van de huidige economische crisis. De rijksoverheid heeft aangekondigd dat forse ombuigingen zullen gaan plaatsvinden. Ook de gemeente Urk krijgt daar mee te maken. In de Kadernota 2010 werd er nog vanuit gegaan dat er in het jaar 2013 weer sprake zou kunnen zijn van economisch herstel en in samenhang daarmee weer een normale stijging van de baten uit het gemeentefonds. Uit de rijksbegroting 2010 blijkt dat de economische crisis ons land harder heeft geraakt dan eerder was voorzien. De provincie Flevoland heeft op 30 juni 2009 de gemeenten laten weten dat bij het opstellen van de begroting in meerjarenperspectief de groei van de uitkering uit het gemeentefonds op nul moet worden gesteld, terwijl de mei-circulaire van het rijk sprak over âpro memorieâ.

De sombere berichten van het rijk en de nadere richtlijn van onze toezichthouder leiden er toe dat Urk te maken krijgt met een begrotingstekort. Uitgaande van de weergegeven nullijn voor wat betreft 2012 en volgende jaren, ontstaat er een structureel begrotingstekort in 2013 van ⬠500.000. Dit betekent dat Urk niet aan bezuinigingsmaatregelen ontkomt. Pas nadat het rijk de fundamentele heroverwegingen heeft afgerond, wordt duidelijk hoe groot het financiële probleem voor de Gemeente Urk precies zal zijn.

De geluiden die wij uit Den Haag horen stemmen ons niet positief. Behoedzaamheid is geboden. Door de economische crisis zijn de eisen ten aanzien van de sluitende begroting en meerjarenraming tijdelijk enigszins verruimd. Op Urk vertaalt zich dat door de opname van een stelpost âte nemen begrotingsmaatregelenâ. De begroting sluit, maar de ombuigingen zullen na de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 door de nieuwe raad vastgesteld moeten. In navolging van het rijk wordt een projectgroep in het leven geroepen die voorstellen gaat doen om het tekort op te lossen. Wat het tijdpad betreft zal die werkgroep gelijk op moeten lopen met het proces van heroverwegingen bij het rijk.

Bij de heroverwegingen zullen ook de ontwikkelingen op het terrein van WMO en andere beleidsvelden worden betrokken. Specifiek punt van aandacht is de verzakkingenproblematiek. Ondanks zal deze sombere berichten, gaat de ontwikkeling van Urk wel door. Onze inzet blijft erop gericht om die ontwikkeling gaande te houden. Dit betekent ook dat er in 2010 tal van activiteiten worden ontwikkeld die eerder in gang zijn gezet. Wij denken aan de continuïteit van woningbouw, het plegen van onderhoud aan wegen en de openbare ruimte, huisvesting voor het onderwijs enzovoorts. In 2010 zullen de rioolrechten extra gaan stijgen vanwege de extra inspanningen die op dit terrein geleverd moeten worden. De OZB wordt niet extra verhoogd. De reinigingsrechten daarentegen worden verlaagd vanwege het succes van het nieuwe huisvuilsysteem GEMAC. Koersvast gaat Urk naar 2010.