Nederlandse Zorgautoriteit


Richtsnoer Informatieverstrekking Ziektekostenverzekeraars en volmachten 2009 definitief_WEB (0,14 MB)

Richtsnoer informatieverstrekking 2009

Publicatiedatum: 08-10-2009

Goede keuze-informatie onmisbaar voor consumenten

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft het richtsnoer met transparantievoorwaarden voor ziektekostenverzekeraars aangepast. De NZa stuurt met het richtsnoer aan op betere informatieverstrekking door verzekeraars. Duidelijke en volledige informatie is een voorwaarde voor consumenten om een goede vergelijking te kunnen maken tussen de verschillende polissen. Het âRichtsnoer informatieverstrekking ziektekostenverzekeraars en volmachtenâ geeft aan welke informatie belangrijk is en hoe de consument zo goed mogelijk kan worden geïnformeerd. Dit jaar brengt de NZa ook een self assessment uit waarmee verzekeraars kunnen nagaan of zij voldoen aan de eisen.

De NZa houdt jaarlijks een transparantieonderzoek naar de informatieverstrekking door ziektekostenverzekeraars. Daarbij kijkt de NZa naar de beschikbaarheid, volledigheid en juistheid van informatie op de websites van de ziektekostenverzekeraars. Door richtlijnen op te stellen is het duidelijk waaraan informatieverstrekking moet voldoen. De NZa houdt toezicht op de informatieverstrekking en andere gedragingen door ziektekostenverzekeraar en beoordeelt of deze misleidend zijn voor de consument. Indien nodig kan de NZa handhavend optreden.

Het richtsnoer geeft aan welke informatie de verzekeraar via welk medium dient te verstrekken en is de basis voor het transparantietoezicht. Dit jaar introduceert de NZa naast het richtsnoer een self assessment dat de ziektekostenverzekeraars moeten invullen. Het geeft hen inzage in de gestelde eisen en maakt inzichtelijk of zij eraan voldoen. De NZa gebruikt de ingevulde assessments bij haar toezicht.

Bijlage:



Zie het origineel

* Richtsnoer Informatieverstrekking ziektekostenverzekeraars en volmachten (september 2009)

L