TNO

terugdringen van risico's van thuiszorgtechnologie

08 oktober 2009

Dit is een gezamenlijk vakpersbericht van FHI en TNO

Nieuwe leidraad geeft impuls aan het terugdringen van risico's van thuiszorgtechnologie

De medische facilitaire bedrijven voor de thuiszorg zijn het met elkaar eens geworden welke maatregelen zij gaan nemen om de risico's van thuistherapie zoveel mogelijk terug te dringen en zo fouten te voorkomen. Steeds meer patiënten worden thuis behandeld. De inzet van medische technologie in de thuissituatie brengt nieuwe risico's met zich mee. Samen met zorgverleners, ziekenhuizen, thuiszorgorganisaties en zorgverzekeraars starten de bedrijven binnenkort een pilot om de maatregelen verder uit te werken tot een breed gedragen veldnorm.

Medisch facilitaire bedrijven leveren de medische apparatuur voor thuisbehandeling en ondersteunen de patiënt en de zorgverlener bij de veilige toepassing in de thuissituatie. De bedrijven hebben consensus bereikt over maatregelen die risico's in de thuissituatie moeten terugdringen en hebben deze vastgelegd in een leidraad. De leidraad is met ondersteuning van TNO ontwikkeld door de Medisch Facilitaire Bedrijven Thuiszorg van FHI, nederlandse brancheorganisatie voor Medische Technologie.

Vier risicogebieden

De leidraad identificeert vier belangrijke risicogebieden. Er zijn maatregelen voorgesteld om fouten te voorkomen in de aanvraagprocedure, de regie en verdeling van taken en verantwoordelijkheden in de zorgketen, de instructie aan de patiënt en de zorgverlener over het gebruik van de thuiszorgtechnologie en in de waarborging van veilig en hygiënisch gebruik.

Pilot

De leidraad is besproken met voorschrijvers (medisch specialisten, huisartsen, apothekers en diëtisten), ziekenhuizen, thuiszorgorganisaties en zorgverzekeraars. Het terugdringen van de risico's van thuiszorgtherapie kan alleen als alle betrokkenen in de zorgketen veilig samenwerken. De Medisch Facilitaire Bedrijven Thuiszorg van FHI starten daarom binnenkort samen met de partijen een pilotproject. Voor één specifieke thuiszorgtherapie wordt de leidraad uitgewerkt naar een veldnorm voor de hele zorgketen.

De leidraad en een verslag van het symposium waar de leidraad is gepresenteerd is via de website van FHI en TNO te downloaden. bericht 2009-48
Contactpersoon

drs. M.J.M. (Maarten) Lörtzer
015 269 49 75