VU medisch centrum
Food for life doorslaand succes
Duizenden bezoekers maken kennis met VUmc CCA
7 oktober 2009
VUmc Cancer Center Amsterdam organiseerde onlangs met veel succes het
evenement Food for life: gezonde voeding, gezondere mensen. Tijdens de
publieksdag op zondag kwamen ruim 5.000 geïnteresseerden naar
Tuitjenhorn om zich te laten informeren over gezonde voeding en kanker
preventie door een gezonde leefstijl. Vrijdag en zaterdag vond
respectievelijk een wetenschappelijk symposium plaats en een
informatiebijeenkomst voor zakelijke relaties.
Winald Gerritsen, directeur VUmc CCA, Elmer Mulder, voorzitter raad
van bestuur, en diëtist-onderzoeker Jacqueline Langius bekeken nieuwe,
gezonde koolrassen op de proefvelden van Bejo Zaden, een van de
sponsors van het evenement Foto: Mark van den Brink Voeding speelt een
belangrijke rol bij het voorkomen en genezen van kanker. Het is dus
belangrijk om te weten wat je moet eten. Winald Gerritsen, directeur
VUmc CCA, over de relatie tussen voeding en kanker: "Er zijn
wereldwijd 7.000 wetenschappelijke artikelen over preventief werkende
voeding, maar over de rol van voeding als je kanker hebt, bestaan
slechts honderd publicaties. Er ligt een terrein braak." Hoogleraar
voeding Jaap Seidell: "Kanker is een ingewikkelde ziekte. We weten te
weinig van de invloed van juiste voeding. Dat moet snel veranderen zo
blijkt ook uit de vragen van patiënten tijdens deze dagen."
Het publiek kon zich bij Blankendaal Trade tegoed doen aan een keur
van gezonde, eenvoudig te maken gerechtjes van topkok Angélique
Schmeinck Wetenschappers
Op vrijdag 25 september kwamen 150 diëtisten en onderzoekers samen bij
VEZET Groente en gemak in Warmenhuizen. Het bedrijf produceert
panklare groenten en versgesneden fruitsalades. Thema was de rol van
voeding bij preventie en behandeling van kanker. Leidt gezond(er) eten
tot een minder grote kans op kanker? En zorgt goede voeding bij
patiënten met kanker voor betere behandelingsresultaten en een hogere
kwaliteit van leven? Diëtist-onderzoeker Jacqueline Langius: "Voeding
speelt een belangrijke rol in de preventie van kanker. Veel minder is
er bekend over de rol van voeding in de behandeling. De Portugese
diëtist Paula Ravasco liet ons zien dat dieetadvies tijdens de
behandeling van kanker een gunstig effect heeft op de prognose.
Diëtetiek en voedingswetenschappen slaat de handen ineen met het VUmc
CCA, de afdelingen maag-, darm- en leverziekten en heelkunde om een
voortrekkersrol te nemen op het gebied van voeding in de behandeling
van kanker. Ook gezondheidswetenschappen van de VU wordt hierbij
betrokken."
Diëtist-onderzoeker Jacqueline Langius (midden) en
onderzoekscoördinator Marian van Bokhorst (rechts) waren onder de
indruk van de enorme hoeveelheid fruitsalades en panklare groenten bij
VEZET en strenge kwaliteitscontrole die het bedrijf hanteert. Het
assortiment telt maar liefst 250 verschillende producten Donateurs
Op zaterdag waren de zakelijke relaties uit de voedingsindustrie en de
kop van Noord Holland uitgenodigd door onder meer Bejo Zaden, een
bedrijf dat zich bezighoudt met het verbeteren van groenterassen.
Oncologisch chirurg Jeroen Meijerink vertelde over zijn nieuwe aanpak
in de behandeling van darmkanker, waarbij een veel kleiner deel van de
darm wordt weggehaald. Hiervoor heeft hij ruim een half miljoen euro
nodig. Aan het einde van de dag had een aantal aanwezige zakenrelatie
de helft bij elkaar gebracht en meer zit in de pijplijn. Ook deze dag
werd met veel succes afgesloten en zorgt voor een nieuwe stimulans
voor vroegdiagnostiek van darmkanker.
Tijdens de ochtend kon men op de proefvelden van Bejo Zaden met eigen
ogen zien hoe groot de verschillen zijn tussen groenterassen.
Daarnaast werden er bijzondere groentehapjes geserveerd tijdens de
'walking lunch'. Zo was er bijvoorbeeld venkelroomijs, lollies van
romanesco (torentjesbloemkool) en chips van worteltjes.
Publiek
De publieksdag in het dierenpark van Blankendaal Trade, een exporteur
van groenten en fruit, bleek een schot in de roos. De ochtend was
bestemd voor kankerpatiënten van VUmc, die onder leiding van Astrid
Joosten een informatieprogramma kregen aangeboden. Op de
informatiemarkt kwamen 's middags maar liefst 5.000 mensen die meer
wilden weten over kanker, voeding en de toekomst. Centraal thema was
een gezonde levensstijl. Er waren stands van onder andere de afdeling
diëtetiek en voedingswetenschappen, het Wereld Kanker Onderzoek Fonds
en Alpe d'HuZes en topkok Angélique Schmeinck bereidde gezonde
gerechtjes. Daarnaast waren er optredens van het Volendams Opera Koor,
VU Philharmonisch orkest en Deep River Quartet.
Monique Krinkels
bron: Tracer