VU medisch centrum

Food for life doorslaand succes

Duizenden bezoekers maken kennis met VUmc CCA

7 oktober 2009

VUmc Cancer Center Amsterdam organiseerde onlangs met veel succes het evenement Food for life: gezonde voeding, gezondere mensen. Tijdens de publieksdag op zondag kwamen ruim 5.000 geïnteresseerden naar Tuitjenhorn om zich te laten informeren over gezonde voeding en kanker preventie door een gezonde leefstijl. Vrijdag en zaterdag vond respectievelijk een wetenschappelijk symposium plaats en een informatiebijeenkomst voor zakelijke relaties.

Winald Gerritsen, directeur VUmc CCA, Elmer Mulder, voorzitter raad van bestuur, en diëtist-onderzoeker Jacqueline Langius bekeken nieuwe, gezonde koolrassen op de proefvelden van Bejo Zaden, een van de sponsors van het evenement Foto: Mark van den Brink Voeding speelt een belangrijke rol bij het voorkomen en genezen van kanker. Het is dus belangrijk om te weten wat je moet eten. Winald Gerritsen, directeur VUmc CCA, over de relatie tussen voeding en kanker: "Er zijn wereldwijd 7.000 wetenschappelijke artikelen over preventief werkende voeding, maar over de rol van voeding als je kanker hebt, bestaan slechts honderd publicaties. Er ligt een terrein braak." Hoogleraar voeding Jaap Seidell: "Kanker is een ingewikkelde ziekte. We weten te weinig van de invloed van juiste voeding. Dat moet snel veranderen zo blijkt ook uit de vragen van patiënten tijdens deze dagen."

Het publiek kon zich bij Blankendaal Trade tegoed doen aan een keur van gezonde, eenvoudig te maken gerechtjes van topkok Angélique Schmeinck Wetenschappers
Op vrijdag 25 september kwamen 150 diëtisten en onderzoekers samen bij VEZET Groente en gemak in Warmenhuizen. Het bedrijf produceert panklare groenten en versgesneden fruitsalades. Thema was de rol van voeding bij preventie en behandeling van kanker. Leidt gezond(er) eten tot een minder grote kans op kanker? En zorgt goede voeding bij patiënten met kanker voor betere behandelingsresultaten en een hogere kwaliteit van leven? Diëtist-onderzoeker Jacqueline Langius: "Voeding speelt een belangrijke rol in de preventie van kanker. Veel minder is er bekend over de rol van voeding in de behandeling. De Portugese diëtist Paula Ravasco liet ons zien dat dieetadvies tijdens de behandeling van kanker een gunstig effect heeft op de prognose. Diëtetiek en voedingswetenschappen slaat de handen ineen met het VUmc CCA, de afdelingen maag-, darm- en leverziekten en heelkunde om een voortrekkersrol te nemen op het gebied van voeding in de behandeling van kanker. Ook gezondheidswetenschappen van de VU wordt hierbij betrokken."

Diëtist-onderzoeker Jacqueline Langius (midden) en onderzoekscoördinator Marian van Bokhorst (rechts) waren onder de indruk van de enorme hoeveelheid fruitsalades en panklare groenten bij VEZET en strenge kwaliteitscontrole die het bedrijf hanteert. Het assortiment telt maar liefst 250 verschillende producten Donateurs Op zaterdag waren de zakelijke relaties uit de voedingsindustrie en de kop van Noord Holland uitgenodigd door onder meer Bejo Zaden, een bedrijf dat zich bezighoudt met het verbeteren van groenterassen. Oncologisch chirurg Jeroen Meijerink vertelde over zijn nieuwe aanpak in de behandeling van darmkanker, waarbij een veel kleiner deel van de darm wordt weggehaald. Hiervoor heeft hij ruim een half miljoen euro nodig. Aan het einde van de dag had een aantal aanwezige zakenrelatie de helft bij elkaar gebracht en meer zit in de pijplijn. Ook deze dag werd met veel succes afgesloten en zorgt voor een nieuwe stimulans voor vroegdiagnostiek van darmkanker.
Tijdens de ochtend kon men op de proefvelden van Bejo Zaden met eigen ogen zien hoe groot de verschillen zijn tussen groenterassen. Daarnaast werden er bijzondere groentehapjes geserveerd tijdens de 'walking lunch'. Zo was er bijvoorbeeld venkelroomijs, lollies van romanesco (torentjesbloemkool) en chips van worteltjes.

Publiek
De publieksdag in het dierenpark van Blankendaal Trade, een exporteur van groenten en fruit, bleek een schot in de roos. De ochtend was bestemd voor kankerpatiënten van VUmc, die onder leiding van Astrid Joosten een informatieprogramma kregen aangeboden. Op de informatiemarkt kwamen 's middags maar liefst 5.000 mensen die meer wilden weten over kanker, voeding en de toekomst. Centraal thema was een gezonde levensstijl. Er waren stands van onder andere de afdeling diëtetiek en voedingswetenschappen, het Wereld Kanker Onderzoek Fonds en Alpe d'HuZes en topkok Angélique Schmeinck bereidde gezonde gerechtjes. Daarnaast waren er optredens van het Volendams Opera Koor, VU Philharmonisch orkest en Deep River Quartet.

Monique Krinkels

bron: Tracer