VU medisch centrum

Kenniscentrum Bechterew zet mensen in beweging

7 oktober 2009

Bewegen is goed voor mensen met een reumatische aandoening. Om hier aandacht voor te vragen organiseerde het kenniscentrum Bechterew van VU medisch centrum in samenwerking met stichting Bechterew in Beweging en het Jan van Breemen Instituut op 26 september de eerste Reumabeweegdag. Reumatoloog Irene van der Horst-Bruinsma was een van de organisatoren.

Ex-topschaatser Annamarie Thomas zorgde voor de " Vijftien jaar geleden heerste de gedachte nog dat bewegen voor reumapatiënten niet goed was. Men was bang dat er door beweging iets beschadigd zou worden. Nu denken we daar heel anders over. Een belangrijke reden hiervoor is dat we tegenwoordig reuma beter tot rust kunnen brengen. Mensen met een reumatische aandoening voelen zich daardoor beter en hebben meer energie", legt Irene van der Horst-Bruinsma uit.

Workshops
De Reumabeweegdag was bedoeld voor patiënten met reumatoïde artritis, Bechterew (eveneens een ontstekingsziekte die meestal begint in de onderste delen van de wervelkolom) en kinderen met jeugdreuma. Om hen te informeren over beweging en kennis te laten maken met allerlei vormen van beweging is de Reumabeweegdag tot stand gekomen. Volgens Van der Horst werd in de Sporthallen Zuid In Amsterdam de perfecte locatie gevonden. "Een heel goede plek omdat er naast een grote sporthal meer ruimtes beschikbaar waren. Zo konden we allerlei verschillende workshops houden, zoals nordic walking, salsa, pilates, yoga en zumba. En we hadden niet alleen aandacht voor de jeugd, er was bijvoorbeeld ook een workshop 'bewegen voor zestig plussers'."

Beter bewegen
Naast alle sportiviteit in de workshops kon men ook naar een aantal lezingen waarin reumatologen het belang van bewegen benadrukten en fysiotherapeuten uitlegden wat de beste manier is om te bewegen. Annamarie Thomas, ex-topschaatser en zelf Bechterew-patiënt, zou alleen de warming-up verzorgen. Van der Horst:"Zij was heel erg enthousiast en betrokken en bleef er uiteindelijk de hele dag bij. Zij heeft de dag ook afgesloten met een cooling down." De organisatoren hebben patiënten uitgenodigd die bij VU medisch centrum en bij het Jan van Breemeninstituut op de poli komen en daarnaast zijn de patiëntenverenigingen benaderd. "In totaal hadden wij ruim driehonderd deelnemers, dus we zijn dik tevreden. En de reacties waren zo positief, dat we van plan zijn jaarlijks een Reumabeweegdag te organiseren."

Pauline Diemel
bron: Tracer