VU medisch centrum

Opvragen medisch dossier vereenvoudigd

7 oktober 2009

Patiënten hebben recht op inzage in hun medisch dossier. Ze mogen het inzien, een kopie opvragen, het dossier aanvullen met een eigen verklaring of (een deel) van het dossier laten vernietigen. Het instituut ondersteuning patiëntenzorg (IOP) legt in de folder 'Uw medisch dossier' haarfijn uit hoe dit in zijn werk gaat.

Al eerder was er een folder om uit te leggen hoe patiënten hun medisch dossier konden opvragen. In samenspraak met de juristen medische zaken van het IOP is deze echter onlangs herschreven, aldus stafadviseur patiëntenzorg- communicatie Daniëlle van der Peet.

Duizend verzoeken
Per jaar ontvangt het IOP bijna duizend verzoeken voor een kopie van het medisch dossier. "Als patiënten een kopie van het medisch dossier willen aanvragen, dan kan de folder 'Uw medisch dossier' meegegeven worden aan de patiënt. Aan de folder is een vernieuwd formulier toegevoegd. Daarmee is het voor de hulpverleners en patiënten gemakkelijker om een kopie op te vragen."
Nieuw is dat patiënten een kopie van een geldig legitimatiebewijs moeten bijvoegen. Wordt een afschrift aangevraagd voor een ander dan de patiënt, dan moet ook deze persoon een kopie van het legitimatiebewijs bijvoegen.

Alleenrecht
Het ingevulde formulier wordt verzonden aan het IOP, waar het verzoek in behandeling wordt genomen. "De kopieën worden daarna zo snel mogelijk aan de patiënt toegestuurd." De patiënt heeft het alleenrecht om een kopie van zijn of haar dossier op te vragen. Anderen hebben dat recht in principe niet.
Ouders van kinderen tussen de 12 en 16 jaar kunnen niet zonder toestemming van hun kind een kopie opvragen. Van der Peet geeft een voorbeeld. "Stel dat de ouders van de 14-jarige Mike een afschrift van het dossier van hun zoon opvragen. Dan mag dat alleen als Mike hier ook in toestemt door een handtekening op het formulier te plaatsen." Voor een print van het formulier kunnen medewerkers van VUmc terecht op KwaliteitsNet, onder 'verzoek kopie medisch dossier'. Meer informatie over inzage in, aanvullen van of vernietigen van het medisch dossier is te vinden in de folder. De folder (plus aanvraagformulier) is te verkrijgen bij de balie patiëntenvoorlichting. Bij vragen over dit onderwerp kan contact opgenomen worden met het secretariaat van het IOP, tst. 43555.

Ruud Pattiapon
bron: Tracer