VU medisch centrum

URO-OK marathon

Urologie pakt schrijnende gevallen aan

7 oktober 2009

Zaterdag 3 oktober draaiden twee van de operatiekamers op volle toeren. Urologen waren er de hele dag in touw om een aantal patiënten van hun afdeling die al lang op de wachtlijst staan, van hun klachten af te helpen. Deze 'URO-OK marathon' was een eenmalige actie om iets te doen voor die patiënten, maar ook om de aandacht te vestigen op het wachtlijstprobleem.

Marcia Ivensky, AIOS urologie, Esther Wit, AIOS urologie, Joke Groot, fysiotherapeut, André Vis, uroloog en Joost van der Spruit, AIOS urologie (vlnr) en hun collega "Er is enorm veel verborgen leed", vertelt initiatiefnemer uroloog André Vis. "Patiënten met acute en levensbedreigende urologische aandoeningen hebben voorrang, logisch natuurlijk, maar het betekent wel dat mensen met andere klachten heel lang moeten wachten. Een chronische nierbekkenontsteking bijvoorbeeld kan heel veel pijn geven. Mensen die bedlegerig zijn en ook incontinent, krijgen doorligwonden. Voor patiënten met een dwarslaesie wordt de kwaliteit van leven nog eens extra aangetast als ze eindeloos moeten wachten op een stoma- en katheteroperatie. En zo zijn er legio voorbeelden te geven van dat verborgen leed. Daar zijn heel schrijnende gevallen bij. Toch duurt het soms wel één tot anderhalf jaar voordat die patiënten aan de beurt zijn. Wij vinden dat onaanvaardbaar. Met de marathon hebben we een statement willen maken: we stáán voor onze patiënten."

Complicaties
Zijn collega Afina Glas vertelt dat die lange wachttijd tot gevolg heeft dat veel patiënten complicaties krijgen. "Zo loopt ook de wachttijd op de poli weer op, omdat mensen terugkomen die nergens last van zouden hebben gehad als ze al waren geopereerd. Andere patiënten, bij wie je nuttig onderzoek zou kunnen doen, komen daardoor maar niet aan de beurt. Dat is enorm frustrerend."
Intussen doen de urologen er alles aan om patiënten niet de dupe te laten zijn van overvolle wachtlijsten. Door handige clustering van consulten en onderzoek hoeven patiënten bij wie het vermoeden bestaat van een blaascarcinoom binnenkort nog maar maximaal twee keer langs te komen. Bovendien kunnen ze erop rekenen dat ze binnen drie weken na de diagnose worden geopereerd. Vis: "We hebben vastgelegd hoeveel tijd er maximaal mag zitten tussen de verwijzing van de huisarts en alle stappen daarna, tot aan de operatie. De patiënt weet precies waar hij aan toe is en wat hij kan verwachten, ook ná de operatie. Het hele zorgpad ligt van begin tot eind in detail vast."

Handen uit de mouwen
Het organiseren van de marathon had heel wat voeten in de aarde. De OK moest uiteraard volledig bemand zijn. Daarnaast waren de verkoeverkamer en de afdeling kort verblijf operationeel en moesten er mensen zijn voor schoonmaak, patiëntenvervoer en maaltijden. In totaal staken ruim veertig mensen de handen uit de mouwen. Artsen en assistenten van de afdeling urologie deden dat op vrijwillige basis, de anderen waren op hun vrije dag ingeroosterd. Vis: "Maar iedereen werkte mee uit overtuiging, daar zijn we ontzettend blij mee. Wij hebben onze nek uitgestoken en laten zien dat het ons menens is. Nu is het bestuur aan zet. Wij zijn er klaar voor."

Marianne Meijerink
bron: Tracer