Dienstenbond CNV

Nieuws

8 oktober 2009

Leden CNV stemmen in met eindbod cao Mode/Sport

De leden van CNV Dienstenbond hebben met de nodige op- en aanmerkingen in meerderheid ingestemd met het eindbod dat Mitex CNV Dienstenbond had gedaan voor een nieuwe cao voor de mode- en sportwinkels. Daarmee is definitief een nieuwe cao tot stand gekomen. CNV Dienstenbond is niet geheel tevreden met de inhoud, maar is blij een cao-loze periode te kunnen afsluiten en samen met Mitex en haar leden te kunnen bouwen aan verbetering van de branche.

Half september heeft Mitex na bemoeienis van een bemiddelaar uiteindelijk toch een eindbod gedaan voor een nieuwe cao. CNV Dienstenbond was niet blij met de inhoud van dit eindbod, maar het bood wel een kans om de periode sinds 1 januari 2005 waarin er geen cao met CNV Dienstenbond is gesloten, af te sluiten.

Uitslag stemming
Uit de stemming blijkt dat de leden van CNV Dienstenbond ervoor kiezen de lange CAO-loze periode af te sluiten. Een meerderheid gaat akkoord met het eindbod van Mitex. Daarbij zijn de op- en aanmerkingen niet van de lucht. Zo wordt onder andere door leden het volgende gesteld: "Beter iets dan niets";
"Beter een half ei dan een lege dop";
"Bovenschaligen verliezen hierdoor koopkracht"; "Met tegenzin akkoord, want het is niet te begrijpen. De druk op trouw personeel wordt alleen maar groter";
"Niet voldoende om volmondig ja te zeggen. Teveel om weg te gooien."

Deze reacties staan model voor de vele reactie die we ontvingen. Hoe dan ook, duidelijk is dat een meerderheid van de leden akkoord gaat met deze cao, maar duidelijk is ook dat we er daarmee niet zijn en in de komende tijd en bij de volgende cao-onderhandelingen veel werk moet worden verzet.

De nieuwe caotekst zal binnenkort beschikbaar zijn en dan zal die geplaatst worden op deze site . Als de nieuwe boekjes beschikbaar zijn, ontvangen alle leden een exemplaar.

Hoe verder?
De komende periode gaan we samen met Mitex en de andere betrokken vakbonden werken aan verbetering van de branche. Zo gaan we onder andere aan de slag met:

- Een nieuw functiewaarderings- en beloningssysteem;
- Ontwikkelen van Leeftijdsfasebewust Personeelsbeleid, waaronder ook ouderenbeleid;

- Ontwikkelen van Gezondheidsbeleid;

- Actualiseren van de opleidingen- en diplomatoeslag. Dat wordt een hele klus om allemaal in de komende 8 maanden te regelen maar CNV Dienstenbond gaat z'n best doen.

Meedenken met CNV Dienstenbond?
Er moet dus nog veel gebeuren, waaronder de voorbereiding van de CAO-onderhandelingen van volgend jaar. Als je met CNV Dienstenbond wilt meedenken over wat we in de mode- en sportbranche willen bereiken, dan vragen wij je je aan te melden voor de kadergroep. Deze wordt met regelmaat gevraagd naar haar mening, niet alleen tijdens de cao-onderhandelingen, maar ook daarbuiten. We kunnen kritische leden die zich in willen zetten voor hun branche en de vakbond zeer goed gebruiken. Alle leden zijn daarbij welkom. Wat je daarvoor terug krijgt is:
Meepraten over onderwerpen die uiteindelijk ruim 100.000 medewerkers in de mode- en sportbranche aangaan.

- Directe betrokkenheid bij cao-onderhandelingen.
- Doorbetaald vakbondsverlof; de tijd die je in het vakbondswerk steekt wordt door je werkgever (tot een maximum van drie dagen) betaald.

- CNV Dienstenbond vergoedt je reiskosten voor vergaderingen
- Cursussen en trainingen.

- Actuele informatie over zaken die er toe doen in mode- en sportbranche.
Mocht dit wat voor je zijn dan kunt u contact opnemen met Jeroen Warnaar.

Mocht u naar aanleiding van het voorgaande nog vragen en/of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met uw bestuurder Jeroen Warnaar (tel: 023-5670615 of e-mail:
j.warnaar@remove-this.cnvdibo.nl ).