Delft als water proeftuin voor de wereld

08/10/2009 15:46

Science Alliance

Afgelopen woensdag vond de 3de Delftse Waterconferentie plaats. Met nationaal en internationaal gerenommeerde sprekers werd gediscussieerd en gedebatteerd over de toekomst van de Nederlandse Water - en Deltatechnologie sector. Hoe kunnen we de wereldfaam die Nederland hierin heeft opgebouwd omzetten in een nog dominantere marktpositie? Dit was een van de centrale vragen.

Paul Reiter, president van het International Water Association waarschuwde dat het moeilijk is mondiaal energiek te blijven concurreren als het te goed gaat met je eigen land. De uitdagingen liggen in het buitenland. "Maar als je de problemen in Djakarta weet op te lossen, dan doe je Zeeland er in een halve namiddag bij", meent Bert Satijn van het programma Leven met Water. Louis de Quelerij, decaan civiele techniek in Delft legde de nadruk op innovatie door bijvoorbeeld nieuwe simulatietechnieken. "Maar", zo stelde hij, "simulatie alleen is niet genoeg, we moeten kunnen experimenteren en we hebben showcases nodig om de wereld te laten zien wat we kunnen" de Quelerij pleitte dan ook voor een SMART Delfland: de regio zou moeten worden gebruikt als proeftuin en etalage voor het Nederlandse kunnen. Ook Bert Satijn ziet hier brood in. Met het initiatief Delft Spetterstad, wil hij Delft omtoveren in één van 's werelds meest duurzame, klimaatadaptieve steden. Nieuwste inzichten in klimaatadaptief bouwen moeten worden ingezet om problemen door droogte, hitte, hevige regenval, of overstromingen het hoofd te bieden. Water is hierin de sleutel. Bovendien vergroot water de attractiviteit van de stad, hetgeen het voor internationale studenten een prettige plaats maakt om zich te vestigen. Ook het TU terrein moet een showcase worden van waterkennis. De vraag of het nieuwe Science Park terrein omgedoopt moet worden in Aquapolis bleef nog even in het midden. IBM ziet Nederland als een belangrijke vestigingsplaats voor haar wateractiviteiten. "Belangrijk is dat grote spelers als Royal Haskoning en Arcadis bij jou om de hoek zitten, zodat je goed kan netwerken en efficiënt zaken kan doen", aldus Djeevan Schiferli van IBM.

Tot slot werden er een aantal convenanten getekend waardoor onder andere Het Delft Blue technology verbond, een samenwerking tussen TNO, TU Delft, Unesco-IHE, Hoogheemraadschap, Kennisalliantie en de gemeente, kon worden bezegeld. Dagvoorzitter Ronald Vuijk sprak van een succes en kijkt uit naar de 4e, 5e en 6e Delftse Waterconferentie.





http://www.science-alliance.nl/water