Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


08 okt 2009

Extra inzet tegen verloedering en overlast nodig

Welke mogelijkheden heeft de gemeente in de strijd tegen overlast en verloedering? Registreert uw gemeente meldingen van overlast door jongeren of van verloedering en vernieling? De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) vraagt gemeenten om extra inzet op dit gebied en om goede voorbeelden.

In het bestuursakkoord tussen het rijk en de gemeenten is afgesproken dat ze zich gezamenlijk inspannen om de criminaliteit en overlast fors te reduceren. In 2010 moet de overlast met 25 procent zijn gereduceerd ten opzichte van 2002.

Oproep extra inzet
Het streefpercentage lijkt niet volledig haalbaar. Het Rijk en 40 gemeenten hebben daarom een extra inspanning toegezegd. Alleen is dat niet genoeg. Andere gemeenten kampen ook met hardnekkige overlast en verloedering. De VNG vraagt in een ledenbrief aan alle gemeenten ook van hen extra inzet.

De ledenbrief is een oproep aan alle gemeenten om zich, binnen hun mogelijkheden, in te spannen tegen overlast en verloedering. In de ledenbrief staat een oproep om eigen goede inititatieven te melden en biedt een overzicht van de diverse mogelijkheden in de strijd tegen overlast en verloedering. Een uitgebreide weergave van de diverse wettelijke bevoegdheden die gemeenten hebben om overlast en verloedering aan te pakken is te vinden in de bijlage.