ABVAKABO FNV

Wéér medewerkers thuiszorg Twente op straat

Ruim vijftienhonderd medewerkers van thuiszorginstelling Livio hebben donderdagmiddag 8 oktober te horen gekregen zij ontslagen worden. Hierop besloten drie- tot vierhonderd medewerkers spontaan naar het centrum van Enschede af te reizen, waar de verantwoordelijk wethouders uit de regio vergaderden.

De medewerkers zijn woedend op de Twentse gemeenten die weigeren reële tarieven voor de thuiszorg te hanteren. De gemeenten willen maximaal negentien euro (Hengelo iets hoger) voor thuiszorg betalen. Dit is geen reëel tarief volgens het ministerie van VWS en staatssecretaris Jet Bussemaker. Uit onderzoek van PricewaterhouseCoopers blijkt dat een kostendekkend tarief minimaal EUR2,50 hoger ligt.

De thuiszorgaanbieders hebben tijdens de laatste aanbestedingsronde in de thuiszorg alleen ingeschreven tegen kostendekkende tarieven, maar de Twentse gemeenten zijn opnieuw voor de laagste prijs van Nederland gegaan. Het gevolg is dat de thuiszorgaanbieders straks niet voldoende werk meer hebben voor het huidige personeel. Aan het einde van dit jaar staan daardoor meer dan tweeduizend mensen, die jaren met hart en ziel in de thuiszorg hebben gewerkt, in Twente op straat. 08-10-2009