Stichting FOM

8 oktober 2009

Academische Jaarprijs uitgereikt aan 'Cosmic Sensation'

Woensdagavond 7 oktober is de Academische Jaarprijs uitgereikt aan Team De Jong van de Radboud Universiteit Nijmegen, een samenwerkingspartner van FOM-instituut voor subatomaire fysica Nikhef. Team De Jong nam met hun 'Cosmic Sensation' de hoofdprijs van 100.000 euro in ontvangst uit handen van minister Ronald Plasterk (OCW). Figuur 1. Academische Jaarprijs
vergroten Figuur 1. Academische Jaarprijs Doe mee en win 100.00 euro De Academische Jaarprijs is bestemd voor de beste vertaling van wetenschappelijk onderzoek naar een breed publiek. Het Team De Jong streed onder leiding van prof. dr. Sijbrand de Jong samen met zeven andere teams om de hoofdprijs. In de afgelopen maanden presenteerden de teams hun plannen in het televisieprogramma Noorderlicht (VPRO) en in NRC Handelsblad en nrc.next. De Jong is binnen de Stichting FOM werkgroepleider en lid van de Raad van Bestuur en een van de initiatoren van het zeer succesvolle HiSPARC-project, waarbij scholieren meedoen met echt wetenschappelijk onderzoek naar hoog energetische kosmische straling met zelfgebouwde detectoren.

Cosmic Sensation
Cosmic Sensation is een dance event waarbij de muziek en licht tijdens het feest worden door middel van kosmische straling aangestuurd. Terwijl de mensen door koptelefoons luisteren naar de muziek, zijn de deeltjes op enorme schermen waar te nemen. Het event zal volgend jaar juni tijdens de Zomerfeesten in Nijmegen plaatsvinden.
Meer informatie Contactperso(o)n(en): Melissa Vianen