Gemeente Abcoude


Dijkverbetering Meerbad Abcoude definitief van start

De werkzaamheden voor de dijkverbetering Meerbad zijn op 30 september 2009 definitief van start gegaan. Het projectgebied van de dijkverbetering loopt vanaf de Broekzijdselaan langs de Angstel en het Abcoudermeer tot aan de Abcouderstraatweg. De dijkverbetering is een project waarbij het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en de gemeente Abcoude tevens gezamenlijk een brede ecologische oever in het Abcoudermeer aanleggen en waarbij de dijk wordt heringericht conform het nieuwe bestemmingsplan van de gemeente.

De complexiteit van het project ligt in de toepassing van een cement-bentonietscherm in de dijk. Cement-bentoniet is een kunstmatige klei waarbij cement aan de klei wordt toegevoegd ten behoeve van extra sterkte. Het scherm maakt de dijk waterdicht. Het toepassen van een dergelijk scherm in waterkeringen is relatief nieuw. Daarbij speelt bij deze dijk dat er op sommige plaatsen aan de waterzijde tot grote diepte grof puin aanwezig is, wat een extra complexiteit is voor het aanbrengen van een dergelijke wand. Advies- en ingenieursbureau Movares BV, die voor het Waterschap het project begeleidt, en hoofdaannemer Zeinstra BV uit Ouderkerk aan de Amstel zijn met elkaar een verantwoorde uitvoeringswijze overeengekomen. Hiermee staat het licht voor de uitvoering op groen.

De werkzaamheden worden dit jaar afgerond. Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met Waternet, de uitvoeringsorganisatie van het Waterschap AGV op tel. 0900 - 93 94.
---

8 oktober 2009