Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2009Z18330

Vragen van het lid Voordewind (ChristenUnie) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mw. Van Bijsterveldt-Vliegenthart en de minister voor Jeugd en Gezin over het vroegtijdig signaleren op middelbare scholen van neigingen tot zelfdoding. (Ingezonden 8 oktober 2009)


1
Kent u het bericht "Zelfmoord onder jongeren steeds belangrijkere doodsoorzaak" van het Nederlands Jeugdinstituut (NJi)? 1)


2
Hoe beoordeelt u de constatering van het NJi dat de relatieve toename van het aandeel van zelfdoding in de sterfgevallen onder jongeren is te verklaren door het relatief grotere succes in preventie van andere doodsoorzaken?


3
Wanneer kan de Kamer de rapportage over zelfdoding over 2008 verwachten, aangezien het CBS onlangs de nieuwe statistieken presenteerde over zelfdoding onder jongeren?


4
Wat vindt u van de oproep van het NJi en het RIVM 2) om meer inzet van professionals op middelbare scholen, zodat suïcidaliteit onder jongeren eerder wordt gesignaleerd en hulp kan worden geboden, waarbij in het bijzonder een extra contactmoment wordt geadviseerd?


5
Bent u bereid de adviezen van NJi en RIVM over te nemen, in aanvulling op uw beleid om kennis over suïcidepreventie te verspreiden bij onder meer Centra voor Jeugd en Gezin en Zorg- en Adviesteams?


1) Nederlands Jeugdinstituut (2009) "Zelfmoord onder jongeren steeds belangrijkere doodsoorzaak; Extra contact met jeugdgezondheidszorg nodig voor betere preventie", Themabericht oktober 2009
http://www.nji.nl/eCache/DEF/1/15/639.html

2) Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu