Provincie Gelderland

Arnhem, 7 oktober 2009

CORNIELJE TEVREDEN MET NADER ONDERZOEK HAVERMANS OVER POLITIE GELDERLAND MIDDEN

De Commissaris van de Koningin in de provincie Gelderland, Clemens Cornielje, heeft met instemming kennis genomen van het besluit van minister Ter Horst (BZK) om mr. dr . Ad Havermans te vragen om nader onderzoek te doen naar het geheime onderzoeksrapport van de NPB. Ad Havermans was voorzitter van de begeleidingscommissie die Cornielje in 2007 bijstond in het onderzoek naar de politie Gelderland Midden. Het rapport "Feitelijk-heden" is in overleg en in overeenstemming met deze begeleidingscommissie tot stand gekomen.

De commissie zal moeten nagaan of de Nederlandse Politie Bond (NPB) nieuwe feiten heeft ontdekt die nog niet bekend waren toen Cornielje en de begeleidingscommissie onder leiding van Ad Havermans het eindrapport "Feitelijk-heden" in 2007 vaststelden. "Hiermee spreekt de minister vertrouwen uit in degenen die in 2007 het rapport hebben opgeleverd. Als we de media moeten geloven heeft het twee-en-een half jaar durende onderzoek van de NPB geen nieuwe feiten opgeleverd.*

Hoop Naar verluidt heeft de Ondernemingsraad van de politie Gelderland Midden geen behoefte aan een nader onderzoek. Zij zal daarom geen deel meer uitmaken van de begeleidingscommissie. Wel zullen mr. Hulsenbek (oud-procureur-generaal en de huidige vice-voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid) en de heer Van den Doel ( oud-lid van de Tweede Kamer) en een drietal burgemeesters wederom gevraagd worden zitting te nemen in de commissie Havermans. Cornielje spreekt de hoop uit dat er een einde komt aan het uitbrengen van geheime notities door (oud-)medewerkers die niets opleveren en alleen onrust in het huidige politiekorps veroorzaken. "De politie Gelderland Midden verdient beter" aldus Cornielje.



Provincie Gelderland